2020. április 01. | Hugó
Eger.hu
a-fogorvosok-is-csak-surgos-eseteket-latnak-el
A fogorvosok is csak sürgős eseteket...
A fogászat kiemelten fertőzésveszélyes...
kozzetettek-a-megyei-bontast-23321
Közzétették a megyei bontást
A kormányzati tájékoztató oldalon...
csokkeno-forgalom-23320
Csökkenő forgalom
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató...
maci-akcio-megerkezett-az-adomany-a-korhazba-23319
Maci Akció: Megérkezett az adomány a...
Átadta a Maci akció során összegyűlt...
noi-sportok-23318
Női sportok
Üresek a sportlétesítmények, nem töltik...
nem-kozlekedik-negy-buszjarat-aprilis-2-tol-23317
Nem közlekedik négy buszjárat...
Április másodikától a...
szigorubb-szabalyok-szerint-zajlott-a-veradas-23316
Szigorúbb szabályok szerint zajlott a...
Véradásra várta a segíteni...
keves-tartalekkal-rendelkeznek-az-agazatban
Kevés tartalékkal rendelkeznek az...
Egyelőre csak feltételezni lehet a...
a-taxisoforok-is-felkeszultek-a-jarvany-ellen
A taxisofőrök is felkészültek a...
A koronavírus-fertőzés hatására...
kijarasi-korlatozas-jarorozve-ellenoriz
Kijárási korlátozás: járőrözve...
Március 28-tól az ország egész...
tovabbra-is-vegezhetok-a-mezogazdasagi-munkak
Továbbra is végezhetők a...
A mezőgazdasági munkákat nem akadályozza...
kerdoiv-a-koronavirussal-kapcsolatban
Kérdőív a koronavírussal...
Magyar Adatszolgáltató Kérdőív címmel...
az-atlathatosagot-szolgalna-az-uj-bortorveny
Az átláthatóságot szolgálná az...
A helyi borok védelmét, valamint a...
sport-a-karantenban
Sport a karanténban
A bajnokságok felfüggesztését követően...
atadtak-a-maci-akcion-befolyt-osszegbol-vett-eszkozt
Átadták a Maci Akción befolyt...
A Round Table Hungary 3-as asztala átadta a...
helyi-termeloi-webaruhaz-nyilt
Helyi termelői webáruház nyílt
A koronavírus-járvány miatt egy időre...
alkotoi-palyazat-a-tuzmegelozesrol-23302
Alkotói pályázat a...
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság...
tavasszal-is-etessuk-a-madarakat
Tavasszal is etessük a madarakat
A madáretetést tavasszal is érdemes...
elkezdodott-az-elelmiszercsomagok-osszeallitasa
Elkezdődött az élelmiszercsomagok...
A hétvégén elkezdődött annak az 1200...
hamarosan-mar-elesben-is-fertotlenitik
Hamarosan már élesben is...
Hamarosan már élesben is fertőtlenítik a...
osszefogas-onkentesek-varrtak-szajmaszkot
Összefogás: Önkéntesek varrtak...
Ingyenesen biztosít textil szájmaszkot...
kutyasetaltatas-utan-is-figyeljunk-a-higieniara-23297
Kutyasétáltatás után is figyeljünk...
Kutyasétáltatás után is fontos...
koronavirus-gyorsteszteket-vasarol-a-varos-23292
Koronavírus-gyorsteszteket vásárol a...
Újabb döntéseket hozott az önkormányzat...
kijarasi-korlatozas-marcius-28-tol-23291
Kijárási korlátozás – Március...
Március 28-tól kijárási korlátozást...
tizmillio-forintos-adomany-erkezett-a-korhazba
Tízmillió forintos adomány érkezett...
Tízmillió forintos támogatással segíti...
facsemeteket-osztottak-szet
Facsemetéket osztottak szét
1800 őshonos facsemetét osztott ki tagjai...
szinhazi-vilagnap-online-tartalmakkal
Színházi Világnap: online...
A járványhelyzet miatt rendhagyó módon...
pneumobile-2020-toroltek-az-idei-versenyt
Pneumobile 2020: törölték az idei...
Hivatalosan is jelezték a szervezők, hogy...
internet-fiesta-23286
Internet Fiesta
A digitális írástudás fejlesztése, a...
tisztesseges-kereskedelmet-szeretne-a-hkik
Tisztességes kereskedelmet szeretne a...
A tisztességes gazdasági környezet...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza