2021. szeptember 25. | Eufrozina
Eger.hu
Kutatók éjszakája az egyetemen és a HKIK-ban
Kutatók éjszakája az egyetemen és a...
Öt egyetemi kar 100 programja várta az...
Kitüntetések átadása előzte meg a megyei közgyűlést
Kitüntetések átadása előzte meg a...
Idén Köves Gábor Nándorné, nyugalmazott...
Egri és esztergomi emlékeket kutatnak Itáliában
Egri és esztergomi emlékeket kutatnak...
Itáliában fellelhető írásos emlékek...
Közel 150 gyermek vett részt az emlékfutáson
Közel 150 gyermek vett részt az...
Közel 150 gyermek vett részt a 26....
Családsegítő intézkedések a kormánytól
Családsegítő intézkedések a...
Az önkormányzatok és a civilek számára...
NB I/B.: Eszterházy SC - Hajdúnánás SK 32-22
NB I/B.: Eszterházy SC - Hajdúnánás...
Az egyik riválissal a Hajdúnánás ellen...
Foglalkoztatási Paktum
Foglalkoztatási Paktum
60 hónap alatt több mint 600 regisztrált...
Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok Szakszervezete
Tanévnyitó fórumot tartott a...
Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok...
Szakmai nap az Elemi Rehabilitációs Centrumban
Szakmai nap az Elemi Rehabilitációs...
Szakmai napot tartottak a Heves Megyei Elemi...
A város több pontján várták reggelivel a bringásokat
A város több pontján várták...
Szerdán reggel a város több pontján...
Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó
Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó
Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódóan idén...
Sok baleset történik a vasúti átjárókban
Sok baleset történik a vasúti...
Érj haza biztonságban! Ezzel a címmel...
Rohamosan fejlődik Felsőtárkány ipari parkja
Rohamosan fejlődik Felsőtárkány...
Két helyszínen több mint 600 millió...
HIRDETMÉNY
HIRDETMÉNY
Felhívjuk a nem mozgóboltként működő...
Belvárosi Filmpiknik
Belvárosi Filmpiknik
A kaland-, akció- és horrorfilmek, illetve...
Megkezdődött a hídfelújítás a Szalában
Megkezdődött a hídfelújítás a...
Megkezdődött a tavalyi villámárvíz...
Jönnek a TOP Plusz pályázatai
Jönnek a TOP Plusz pályázatai
Hamarosan pályázhatóak lesznek az idén...
Járványügyi intézkedések mellett zajlik
Járványügyi intézkedések mellett...
A felvételi eljárás sikerességéről, a...
A múlt és a jelen darabjaiból meríthettek a színházban
A múlt és a jelen darabjaiból...
A múlt és a jelen színházi...
Több forgalmirend-változás is várható
Több forgalmirend-változás is...
Több forgalmirend-változás is várható...
Átadták a Legszebb Konyhakertek díjait
Átadták a Legszebb Konyhakertek...
Idén kilencedig alkalommal keresték az...
Elkezdődött a Biztonság Hete a városban
Elkezdődött a Biztonság Hete a...
Idén a 4. osztályos iskolások állnak a...
Szüreti pincetúra a Szépasszonyvölgyben
Szüreti pincetúra a...
Szüreti mulatságra várták a...
Több mint 50 civil szervezet mutatkozott be
Több mint 50 civil szervezet...
26. alkalommal népesült be az Érsekkert...
FIDESZ: A baloldal nem foglalkozik a vidék helyzetével
FIDESZ: A baloldal nem foglalkozik a...
Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán...
Éter Plusz
Éter Plusz
Színvonalas programok, jó zene és...
Letették az esküt az elsős eventusos diákok
Letették az esküt az elsős eventusos...
Letették hagyományos év eleji esküjüket...
Visszatértek a látogatók az egri várba
Visszatértek a látogatók az egri...
A nyári turistaszezont értékelték és az...
A helyi és helyközi járatok összevonását tervezik
A helyi és helyközi járatok...
A Volánbusz Zrt.-vel tárgyalt az elmúlt...
Több mint 10 milliárd forint jut a civileknek
Több mint 10 milliárd forint jut a...
Október 4-től pályázhatnak a civil...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza
ESBA