Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 17. | Endre

Városi Diáktanács

Létrehozva: 2013. június 26.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az egri Városi Diáktanács egy 1996-ban létrejött ifjúsági szervezet, amelyet többek között a diákok érdekvédelme, rendezvények szervezése érdekében alapítottak meg középiskolás tanulók, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.


A VDT célja mára kibővült, az egri diákélet felpezsdítése, a fiatalok megmozgatása, a közéleti szereplésekre való felkészítésük, a diákság bevonása az egri közéletbe is éppúgy fontos feladat, mint a különböző társas készségeik fejlesztése, vagy a kulturált szórakozás lehetőségeinek felvillantása a mindenkori ifjú generációnak. A megyeszékhelyen a középiskolásokat képviselik különböző fórumokon, de az Egri Ifjúsági Kerekasztali tagságukon keresztül az önkormányzat döntéshozóihoz is el tudják juttatni véleményüket, igényeiket, problémáikat.

 

A VDT tagjai Eger középiskoláiban tanuló, többnyire a diákönkormányzatban is tevékenykedő aktív fiatalok, iskolánként 1-8 fő. Jelenleg 13 egri középiskolából közel 40 taggal képviseltetik magukat a diákok.

 

 

A Városi Diáktanács jelentősebb programjai:

 

Szakmai képzés, évente 2 alkalommal - tavasszal és ősszel. (A 2012/2013-as témák a következők voltak: önismeret, készség- és személyiségfejlesztés, közösségfejlesztés, konfliktuskezelés, drogprevenció és diákvezető képzés)Diákparlament az őszi képzésen. (Itt választja meg a tagság az 5 fős elnökséget)Városi Diákbál szervezése, lebonyolítása1848 méteres futóverseny a 1848-49-es Szabadságharc emlékére„Játék tanárok nélkül"(játékos, szellemi vetélkedő a városi középiskolák között)Gyermeknap (Egri Kulturális és Művészeti Központtal és az Egri Kisdiák Tanáccsal együttműködve az Érsekkertben a Városi Diáktanács gyermek játszóházat működtet)Nyári szakmai-szabadidős tábor (A nyári tábor egyik fontos célja a közösségépítés, hogy az év során könnyebben együtt dolgozzanak, egy csapatban a fiatalok.)

 

Programelemek:

-          kommunikációs ismeretek;

-          diákjogok és kötelességek;

-          önismeret, mások ismerete,

-          közösségfejlesztés,

-          éves programterv elkészítése.

 

 

„Tiszta Élvezet" drogprevenciós nap - A nap során a sátrakban a kábítószerrel foglalkozó intézmények, szervezetek szakemberei várják az odalátogatókat, a színpadon pedig sportszervezetek, tánccsoportok és együttesek lépnek fel. A fő szervező és lebonyolító a VDT.

 

Ajándékgyűjtés - A VDT tagok saját iskolájukban, karácsonyra a hátrányos helyzetű gyerekek számára. A VDT 25 tagja mikulásoknak, angyaloknak, krampuszoknak beöltözve a Dobó téren és környékén elbeszélgetnek a gyerekekkel, és szaloncukrot osztogatnak a Mikulásváró rendezvényen.

 

A VDT tagjai az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában (IFI Pont) állandó ügyeleti rendet látnak el.< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!