Ugrás a fő tartalomhoz
2024. szeptember 15. | Enikő
Legyen az érsekkerti platán az Év Fája 2024-ben!
Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető...
A szarvasok miatt óvatosságra intik a közúton
Elkezdődött a gímszarvasok násza, ami...
Finishben a civilünnep
Szeptember 21-én, szombaton tartják a 29....
Szoros a küzdelem az első helyért
Még lehet szavazni az Érsekkerti...
Újra teker az egri Békenagykövet
A világbékéért teker újra az egri...
Szenior haditornát rendeztek
Íjászat, lövészet, gránátdobás és...
Óvodanyitogató napot szerveztek a fertálymesterek
Óvodanyitogató napot tartottak a...
Hálózatkarbantartók és vízvezeték-szerelők
Tűzcsapot és közkutat is időre kellett...
Digi Eger vereségek a bajnoki főpróbán
A bajnokság kezdete előtt egy héttel...
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új karának
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem...
Az erdészek hivatását mutatták be gyerekeknek
Az erdő élővilágával és az ott...
A 100 éve elhunyt Bródy Sándorra emlékeztek
Bródy Sándor halálának 100....
Az egri belváros építészmérnök szemszögből
Belvárosi helyszíneket, illetve a...
Két felsőfokú szakedző képzés indul
Szeptemberben újabb két területen...
Több mint 20 macskafajta mutatkozott be
Több mint 20 macskafajta, nemzetközi...
Adófizetési határidő: 2024. szeptember 16.
Egerben 2024. szeptember 16-ig fizethetők a...
Iskolapélda, avagy tanévkezdés biztonságosan
A diákok biztonságának fokozása és a...
Megáldották a szőlőtermést
Isten áldását kérték a szőlőtermésre...
Átadták a 25-ös főút felújított szakaszát
22 kilométer, 23 ezer tonna aszfalt,...
Tanévnyitót tartottak a Szakképzési Centrumban
3 százalékkal nőtt idén a...
Becsengettek
Szeptember másodikával indult a...
Három múzeum kutatja a hatvani római erődöt
A következő egy évben két részletben...
Pedagógust választottak Lajosváros csillagának
Szombaton kiderült, ki kapta a Lajosváros...
Szüreti forgataggal őrzik a hagyományokat
Hagyományos felvonulással ünnepelte a...
Évadot nyitottak a Harlekinben
6 új bemutatóval készül az egri...
Újranyit a híres Fekete-terem a gyógyulni vágyók előtt
Újranyit a gyógyító hatásáról híres...
A veretlen világbajnok Boyd Exell
Hétfő délután megérkeztek az első...
Erősebb bajnokságra készül az Eszterházy SC
Két felkészülési mérkőzést játszott...
Az iskolával ismerkedtek meg az elsősök
Iskolanyitogató napot tartottak első...
A gyerekek biztonsága érdekében dolgozik az EKVI
A kevés szakember és a sok faeszköz miatt...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!