Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 20. | Bernát
Bronzérmes a Digi-Eger női csapata
A harmadik mérkőzésen dőlt el a női...
Digitális tuning a könyvtárban
Netrevalók – Digitális Tuning, ezzel a...
Kápolnafeltárás a Nagy-Eged hegyen
Folytatták a tervásatást a Nagy-Eged...
Szűrőprogram az egészségvédelemért
Ismét Egerbe érkezett Magyarország...
Együttműködik az egyetem és a Bosch
Még szorosabban együttműködik az...
Rotary kereket avattak a városban
Szobrot állított a Rotary Club Eger,...
Új gyalogátkelő épül a Maklári úton
Az elmúlt időszakban több mint 10...
Méhraj szállta meg az egyik fát a Felsővárosban
Méhraj telepedett a Felsővárosban egy...
Hamarosan ültetik az egynyári virágokat
Hamarosan elkezdi az egynyári növények...
Az út széléről biztatták a bringásokat
Idén a magyar kerékpáros körverseny...
Emlékhelyek Napja a várban
Korhű fegyverek, autentikus ételek és...
Egri Cukorbeteg Nap
Cukorbeteg Napot tartottak szombaton a...
Erdei foglalkozásokat tartanak gyerekeknek
Országosan mintegy 500 intézményben...
Bemutatta új évadát a színház
Nyolc premier előadással készül az új...
Városunkba érkezett a Jagellókat bemutató kiállítás
Jagelló Izabellát és családját...
Oviolimpikonok versengtek
Öt helyszínen teljesítettek sportos...
Hat polgármesterjelölt írta alá az etikai kódexet
Az Agria Universitas Egyesület...
Versenyfelhívás közétkeztetési feladatok ellátására
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a...
Beépítették a szembemiséző oltárt a Bazilikában
Már összerakták az új szembemiséző...
Az érsekkerti platán lehet az év fája
Ebben az évben az országban egyedülálló...
Egygólos vereséget szenvedett a DEAC-tól
Azonos pontszámmal, győzelemmel, rúgott...
Borászok és borkedvelők futottak együtt
Az Egri Csillag Weekend...
Kisorsolták a jelöltek sorrendjét a szavazólapon
Kisorsolta a választási bizottság...
Nyitott szülőszoba program
Ismét Nyitott szülőszoba programmal...
Egri Csillag Weekend a Dobó téren
Közel 20 borászat és gasztronómiai...
Leleplezték Szkander bég szobrát
Leleplezték Kasztrióta György albán...
Elkezdődtek az érettségi vizsgák
Elkezdődtek a májusi érettségi vizsgák....
Bravúrral győzte le az FTC-t a QHB Eger
Mindenképpen győznie kellett a kieső...
Ballagnak a diákok a középiskolákból
Az országban több mint 74 000 végzős...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!