Ugrás a fő tartalomhoz
2024. április 16. | Csongor
Félmilliós adomány gyűlt össze
Összesen félmillió forint adomány gyűlt...
Medencéket javítanak az egri strandon
A jó idő beköszöntével gőzerővel...
Szemétszedő túrát szerveztek
Negyedik alkalommal hirdetett tavaszi...
Ismert egriek más szerepben
Ismét showműsort rendeztek hétvégén a...
219 produkció az idei Miénk a téren
Több mint 800 fiatal jelentkezett az idei...
Egri Városi Mesemondó Találkozó
Idén is megrendezték a Városi Mesemondó...
Itthon is magabiztos győzelem
Újabb kötelező győzelmet aratott a...
Pikniken mutatkoztak be a gasztrohungarikumok
Gasztrokülönlegességekkel, kézműves...
Megnyerte a megyei rangadót
A Hatvan csapatával találkozott vasárnap...
Negyedszázados együttműködést ünnepeltek
Jubileumot ünnepeltek a civilek szerdán. A...
Koncertekkel emlékeztek a könyvtárban
Mintegy 70 diák emlékezett meg a magyar...
A Föld Napjára készülnek a civilek
Ismét színes programokkal készülnek a...
TeSzedd! - Április 15-e
Idén 12. alkalommal hirdetik meg hazánk...
Sorra dőlnek meg a melegrekordok
2024 márciusa sorozatban a tizedik olyan...
Az év legjobbjait díjazták
Átadták a Heves Megyei Hírlap és a...
Új székeket kapott a stadio
Közel ezernyolcszáz széket szereltek föl...
Új áldozatsegítő program indul
„Felkarollak” elnevezéssel indult el a...
Mintegy 100 jármű indult az Oldtimer Szuperkupán
Eger és környéke adott otthont az...
Új koncertszínházi darabbal jelentkezett
Új, interaktív családi koncertszínházi...
Éves összbírói értekezlet
A bíróság előző évi működéséről...
Közös imádságot tartottak a Dobó téren
Közös imádságot tartott az Egri...
Bevezették az egynapos autópálya-matricát
Április elsejétől bevezették az egynapos...
Rocklegendák az Urániában
Többek között gitárok, festmények,...
Két egri arany, egy ezüst az U17-es OB-n
Az öt egri induló közül hárman is...
Látássérülten is akadályok nélkül
Vakok és gyengén látók által használt...
Felújítják a parkolót
Felújítják a Knézich Károly utca...
Vasárnapig lehet szavazni Az Év Fájára
Vasárnap zárul az Év Fája Verseny helyi...
Elstartolt a Vekker
Bemutatta új saját fejlesztésű...
Helyi közösségek pályázhatnak
Április 30-ig lehet pályázni az Egri...
Útfelújítás a Bástya utcában
Félpályás útzár lépett életbe...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!