Ugrás a fő tartalomhoz
2024. október 09. | Dénes
Megkezdődtek a helyreállítási munkálatok
Megkezdődött a helyreállítás az Ovi...
Fürdőzők helyett hajók, repülők és autók
Lubickoló emberek helyett élethű hajók,...
Tizennégy gólos Veszprém-győzelem Egerben
Negyedórán keresztül tartotta előnyét a...
Tisztelet a hősöknek
Az aradi vértanúkra emlékezett a város a...
Súlyos vereség a bajnoki nyitányon
A tavalyi bajnoki negyedik Veszprém...
Újranyit a vártörténeti kiállítás
A restaurálási folyamat végén járnak a...
Egerben látható először a vándorkiállítás
Vidéken Egerben látható először az az...
Megalakult Eger új közgyűlése
Megalakult az egri közgyűlés...
A szépkorúakat köszöntötték Egerben
Kultúrműsorral, kitüntetések és...
Pénteken kezdődik a 17. Nemzeti Vágta
Pénteken kezdődik a Nemzeti Vágta, melyet...
Búcsú a felújított bazilikában
Búcsúi szentmisét tartottak a...
Rendben megtörtént a polgármesteri átadás-átvételi
Október 1-jével hivatalba lépett Vágner...
Kutatók Éjszakája
Előadásokkal, illetve látványos fizikai...
Megáldották a felújított Bazilikát
A bazilika homlokzatán látható felirat...
VIII. Tarisznyavári Mulatságok a Várműhelyben
Nyolcadik alkalommal rendeztek...
Egészségmegőrzés a Országos Könyvtári Napokon
Szeptember 30-án kezdődtek az Országos...
Megkezdődött az őszi virágültetés a városban
Színes árvácskákat, százszorszépeket...
A duális képzés sikere a cél
A duális képzés sikeréért működik...
Számos elismerést kiosztottak az Időseknek
Az Idősek világnapja alkalmából...
A legszebb kerteket és konyhakerteket díjazták
Közel száz elismerést osztottak ki a...
Véradást szervezett a Szent István Rádió
Kilencedik alkalommal szervezett véradást...
Egészségmegőrző konferenciára érkeztek a cukorbetegek
Az ország minden részéből és a határon...
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel
Mostantól hivatalosan is együttműködik...
XIX. Eger Civil Ünnepe
Mintegy 40 szervezet mutatkozott be...
Szombaton áldják meg a Bazilikát
Szombaton tartják a Egri Bazilika...
Fergeteges hangulat
Fegyencedzés, táncbemutatók, exatlon...
Gyümölcsöt és tejterméket osztanak
Már 14. éve tart az iskolagyümölcs és...
Rendhagyó: szeptemberben véget ér a szüret
Szeptemberben véget érhet a szüret az...
Császár Zoltán elbúcsúzott
"26 évet töltöttem szeretett városom...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!