Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 17. | Endre
Városunk is csatlakozott
Elkezdődött a Műanyagmentes július...
Folytatja a vadvirágos rétek telepítését
Tavasszal három új helyszínen telepített...
Villám csapott egy kéménybe a Szent János utcában
Kéménybe csapott egy villám a Szent...
Szent Donát védelmét kérték
Bőséges és kiváló minőségű...
A belváros fáit nézték meg a sétán
Virágok, fák, kertek témában ingyenes...
Bor, mámor, Érsekkert
Kihirdették a fesztivál legjobb nedűit...
Magyar nyelv és kultúra a nyári egyetemen
A magyar mint idegen nyelv, ez egy volt a...
Kétpoharas módszerrel zsűriztek
Egy 9 fős zsűri 49 borból választotta ki...
Rendkívül jó a magyar dinnye
Már érik a hazai földeken a forró napok...
A nyár eddigi legpezsgőbb hétvégéje jön
Borünnep, szabadtéri színház,...
3 nap alatt 300 féle bor
A három nap alatt, több mint 300 tétel...
Vizet osztott az önkormányzat a belvárosban
Tombol a hőség Egerben is. A közel 40...
Utánpótlás érmek a világbajnokságokon
Az Egri Vízilabda Klub több utánpótlás...
Újra működik a hőmérő
Megjavították az Eszterházy téren...
Izgalmas versenyszámok, illusztris vendégek
Izgalmas versenyszámok és külföldi...
Idén is sztárok és élőzene a Bárzenész Fesztiválon
Idén is változatos programokkal várja a...
Erdei kaland a vadonban
Nomád körülmények között, az erdőben...
Hőségriadó Heves vármegyében is
Vízosztás, locsoló autók és párakapuk...
Fejes gólokkal nyert Egerben a DVSC II.
Második hazai edzőmérkőzésén a DVSC...
Az egri modellt tanulmányozták a kecskeméti civilek
Szakmai egyeztetést tartottak az egri és a...
Energiatakarékosabb lett a Bárány uszoda
Az előző évi TAO pályázatnak...
Több mint 770-en vették át diplomájukat
Több mint 770 hallgató vette át...
A tavalyi csapat gerince együtt marad
A fiatal játékosok beépítése lesz a...
39 év után újra Egerben tartották a Vándorgyűlést
Egerben tartották 154. Vándorgyűlését...
Tájképeket és filozófiai alkotásokat is díjaztak
Június végén megnyílt a 25. Egri...
Vereséget szenvedett a Martfűtől az Eger SE
Új edzővel kezdte meg a következő...
Hűsítő és pörgős kikapcsolódást ígér a strand
Egészség- és sportnapot tartanak július...
Egerben is több helyen dughatjuk töltőre az autónkat
Országszerte több mint száz, fővároson...
Rekordszámú előadás és sikeres évzárás
Rekordszámú előadása és közönsége...
Új gyalogátkelőhely épül a Szalapart úton
Elkezdődött a Szalapart utca 84. szám...

Az Adó Iroda Ügyrendje

Létrehozva: 2014. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2021. október 19.

Közzétételi egység: A szerv alaptevékenysége, feladat-és hatásköre


Hatályos: 2021. április 1-től

 

Általános feladatok

 

1. Eger Megyei Jogú Város Jegyzője (a továbbiakban: önkormányzati adóhatóság) ellátja a hatáskörébe tartozó helyi adók, az önkormányzati hatáskörbe tartozó központi adók és adók módjára behajtandó köztartozások nyilvántartását, kezelését és elszámolását, hivatali hatáskörben végzi a szálláshelyek nyilvántartásával és engedélyezésével, valamint a hagyatéki ügyintézéssel kapcsolatos feladatokat.
2. Ennek keretében elvégzi:

a. a helyi adókkal,
b. a belföldi rendszámú gépjárművek gépjárműadójával,
c. a magánszemély termőföld-bérbeadásából származó jövedelmének adójával,
d. a talajterhelési díjjal,
e. a helyi jövedéki adóval,
f. azokkal az adók módjára behajtandó köztartozásokkal, amelyeknek a végrehajtását (beszedését) vagy nyilvántartását jogszabály az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe utalta, valamint
g. az önkormányzati adóhatóságnál fizetendő közigazgatási eljárási illetékkel összefüggő feladatokat.

3. Hivatali hatósági jogkörben ellátja a jegyzői hatáskörbe tartozó a szálláshely üzemeltetési engedélyekkel és a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely szolgáltatás hatósági nyilvántartásával összefüggő feladatokat, valamint a hagyatéki eljárással kapcsolatos feladatokat is.

4. Az önkormányzati adóhatóság feladatkörében nyilvántartja az adózókat és azokat az adózónak nem minősülő személyeket, akiknek, amelyeknek jogát, kötelezettségét valamely törvény írja elő, az adót, adó-visszatérítést, adó-visszaigénylést megállapítja, az adót, az adók módjára behajtandó köztartozást beszedi, végrehajtja, az adókötelezettségek teljesítését ellenőrzi, az adó-visszaigénylést, az adó-visszatérítést kiutalja, és vezeti az adózók adószámláját. Az önkormányzati adóhatóság a feladatkörébe tartozó adókötelezettségek érvényesítése és az ezekkel kapcsolatos adózói jogok érvényre juttatása érdekében kezdeményezi a befizetések és kiutalások teljesítéséhez szükséges számlák megnyitását, közzéteszi azok számát, rendszeresíti a kötelezettségek teljesítéséhez szükséges nyomtatványokat és biztosítja az adóztatás (papír és elektronikus) feltételeit. A hatályos jogszabályok alapján a gazdálkodónak minősülő adózókkal illetve az erre felhatalmazást adó természetes személyekkel elektronikusan tartja a kapcsolatot az eljárás során.

5. Folyamatosan karbantartja az adóügyek intézésére szolgáló honlapot, ennek keretében kialakítja és frissíti a híreket, aktualitásokat, jogszabályokat, ügyleírásokat, tájékoztatókat, bevallási és bejelentkezési nyomtatványokat, adónaptárt, kérelmekkel adatszolgáltatásokkal kapcsolatos űrlapokat, az elektronikus adórendszert, hírlevelet stb.

6. Az önkormányzati adóhatóság adóügyi és más hatósági feladatának és hatáskörének megfelelően az Adó Iroda:

a. Biztosítja a hatáskörébe utalt (helyi és a központi) adójogszabályok érvényesítését, ennek keretében ellátja a helyi adókról szóló törvény, gépjárműadóról, a jövedéki adóról, az illetékekről, valamint a környezetterhelési díjról szóló törvény, más egyéb törvények, illetve a közgyűlés, adózással kapcsolatos rendeleteinek végrehajtását.

b. Előkészíti a központi adójogszabályokból (törvények, kormányrendeletek, ágazatai rendeletek) eredő rendeletalkotást, így bevezetésre kerülő, megszűntetésre vagy változtatásra javasolt helyi adó, valamint más egyéb törvényi felhatalmazáson alapuló adó-, illetve díjrendeleteit.

c. Intézi a hatáskörébe tartozó központi adókkal, valamint a helyi adókkal összefüggő bejelentéseket, változás bejelentéseket, bevallásokat, adatbejelentéseket, kérelmeket, jogorvoslatokat, teljesíti a hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatos megkereséseket, adatszolgáltatásokat.

d. Vezeti a jogszabályokban előírt nyilvántartásokat, kimutatásokat és az információszolgáltatás meghatározott rendje keretében adatokat, beszámolókat készít és továbbít.

e. Külön jogszabály rendelkezése alapján, az ügyfél kérelmére vagy hatóság megkeresésére kiállítja, illetőleg megküldi az adó- és értékbizonyítványt illetve hatósági bizonyítványokat, igazolásokat.

f. Az önkormányzat gazdálkodásának megalapozásához bevételi javaslatokat, koncepciókat készít, elemzéseket dolgoz ki.

g. Tájékoztatja a település lakosságát és a gazdálkodó szervezeteket adókötelezettségük teljesítésének elősegítése érdekében az adójogszabályok előírásairól, változásairól, folyamatosan közzéteszi az elektronikusan indítható űrlapokat, nyomtatványokat, adatbejelentéseket, bevallásokat és ezek kitöltéséhez szükséges segédleteket. Támogató eljárás keretében elektronikusan vagy papír alapon tájékoztatja a regisztrált adózókat a fontosabb adókötelezettségek teljesítéséről.

h. Ellenőrzi az adójogszabályok érvényesülését, az adókötelezettség teljesítését, valamint az adó befizetések és elszámolások helyességét.

i. Működési területén ellátja a hatáskörébe tartozó adók kivetésével, közlésével, nyilvántartásával, beszedésével, behajtásával, elszámolásával, ellenőrzésével és az információ-szolgáltatással kapcsolatos feladatokat.

j. Az adókötelezettség megállapítása érdekében adatokat gyűjt, tájékoztatást kér, helyszíni szemlét és ellenőrzést tart.

k. Az adójogszabályokban meghatározott esetekben elvégzi az adókivetést, adóelőírást, adójóváírást; végzi a befizetések lekönyvelését és jogszabály szerinti nyilvántartásainak vezetését.

l. Felhívja az adóalanyokat az adókötelezettség időben történő teljesítésére, szükség szerint hiánypótlási eljárást indít, fizetési felhívásokat, folyószámla egyenlegeket bocsát ki.

m. Megindítja a követeléskezelési, majd végrehajtási eljárást a jogerősen megállapított és a késedelmi pótlékmentes fizetési határidőben nem teljesített adótartozásokra, illetőleg a szabályszerűen behajtásra kimutatott más köztartozásokra.

n. A hivatal honlapján a helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában a százezer – magánszemélyek esetében az ötvenezer – forintot elérő, 90 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező adózó nevét (elnevezését), lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adóazonosító számát és az adótartozás összegét közzéteszi.

7. Az Adó Iroda a hatáskörébe utalt feladatokat funkcionális szervezeti és irányítási rendszerben végzi. A funkcionális feladat elvégzésre a gyorsan változó környezet, a nagy tömegű, rövid határidejű és komplex önkormányzati adóigazgatási feladatok elvégzésének hatékony kezelése miatt van szükség. A feladatok hatékony, gyors elvégzése érdekében az irodát irodavezető és csoportvezetők irányítják, akik a szakirányú feladat és hatáskörükbe tartozó teendőket összehangolják, irányítják és ellenőrzik.

8. Az Iroda feladatkörébe tartozik az alábbi adatbázisok kezelése és vezetése:

a. az adózói törzsadat (állandó adatok) nyilvántartása, az adózó nem állandó jellegű (változó) adatait tartalmazó nyilvántartásai;

b. ennek keretében, az adózó illetve díj fizetésére kötelezett azonosító adataiban (nem vállalkozó magánszemélyeknél családi és utónév, nők esetében leánykori családi és utónév is, születési hely és idő, lakcím, adóazonosító jel; vállalkozóknál név, székhely, telephely, adószám és statisztikai számjel stb.) bekövetkezett változásokat átvezeti;

c. a helyi adók, a gépjárműadó, a jövedelemadó, a talajterhelési díj és más adók adatait (a kivetett vagy a bevallott adók és az adóelőleg összegét, a bevallott talajterhelési díj összegét, a bevallott jövedéki adó összegét, valamint az ezek összegének megállapításához szükséges alap adatokat) nyilvántartja;

d. az adófelfüggesztést igénybe vevők nyilvántartását, valamint a műemléképület felújításához kapcsolódó építményadó-mentesség nyilvántartásait vezeti és karbantartja;

e. az adózó egyedi adatait tartalmazó adószámláit, külön a helyi adókról, a gépjárműadóról, a jövedelemadóról, a talajterhelési díjról, más adókról, pótlékokról, bírságokról és a közigazgatási eljárási illetékről a jogszabályoknak megfelelően kezeli;

f. vezeti és kezeli az évközi adóváltozási tételeket (pótelőírást, törlést stb.), tételenként az adózó azonosító adatát, az adó nemét, a változás forint összegét, azt a megnevezést vagy jelölést, amely egyértelműen meghatározza a változás könyvelési tétel jellegét.

9. Az Adó Iroda végzi a helyi adók - így különösen az építményadó, a helyi iparűzési adó, az idegenforgalmi adó – a termőföld bérbeadásból származó jövedelemadó illetve ezek ellenőrzése során előírt szankciók megállapítását és más egyéb önkormányzat hatáskörébe tartozó adók, díjak valamint gépjárműadó adatbejelentések, adatszolgáltatások ügyintézését. Ezen belül az alábbi feladatok jelentkeznek:

a. A bejelentett vagy bevallott adatváltozások, önellenőrzések adóügyi kezelése,

b. A hatósági eljárásban megállapítja az adóalapot, adót (adóelőleget), adómentességet, adókedvezményt, adófizetési kötelezettséget; az adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési igényt elbírálja, valamint a feltárt jogsértés és jogkövetkezménye megállapítására intézkedik
c. Az adófizetési kötelezettség megállapítása céljából szükséges határozatok, végzések elkészítése, iktatása, közlése, postázása, véglegessé válásának megállapításával.

d. Az adókötelezettség megszüntetése, felfüggesztése, valamint törlési határozatok kiadása.

e. Más szervektől kapott, illetve nyilvántartásokból kinyert adatbázisok alapján az adókötelezettségek teljesítésének folyamatos figyelemmel kísérése, az ebből eredő adóigazgatási eljárások (pl. hiánypótlás stb.) lefolytatása.

f. Az ügyintézéshez kapcsolódó ügyfélfogadási feladatok ellátása.

g. A felszámolási-, csőd-, végelszámolási eljárásokkal kapcsolatos bevallási, adatbejelentési és hitelezői igénnyel kezelésével kapcsolatos ügyintézés.

h. A gépjármű adóztatáshoz kapcsolódó adatállományok kezelése, az adatszolgáltatásokból eredő adóügyi változások feldolgozása.

i. A kivetésekből készített határozatok számviteli – könyvelési feldolgozása, iktatási feladatok ellátása és elektronikus vagy papír alapú kézbesítése.

j. Adóigazolások (hatósági bizonyítványok), vagyoni igazolások kiadása.

k. A helyi iparűzési adóban érintett adózók célirányos adófelajánlásához kapcsolódó feldolgozási, ügyintézési és előterjesztési feladatainak ellátása.

l. Jogorvoslati ügyekben az előírt határidőn belül - a fellebbezésről kialakított állásponttal együtt - felterjeszti a megtámadott döntést a felettes szervhez kivéve, ha a megtámadott határozat (végzés) visszavonásra kerül, illetőleg a fellebbezésnek megfelelően a megtámadott döntés, módosításra, kijavításra vagy kiegészítésre került.

m. Közreműködik az adóbevallási, az adatbejelentési, bejelentkezési, változás bejelentési nyomtatványok kialakításában és a szükséges tájékoztató anyagok elkészítésében.

n. Amennyiben az adózó adóazonosító jellel nem rendelkezik, úgy az önkormányzati adóhatóság megkeresi az állami adóhatóságot az adóazonosító számmal nem rendelkező magánszemély adóazonosító jelének megállapítása céljából, majd az értesítést követően az adóazonosító jelről a magánszemélyt tájékoztatja.

o. A beszámolókhoz, tájékoztatókhoz, előterjesztésekhez, pályázatokhoz és más anyagokhoz a szükséges elemzéseket, felméréseket elkészíti.

10. A helyi adónemek vonatkozásában, az adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére irányuló adóigazgatási eljárások lefolytatása kapcsán az alábbi feladatokat végzi:

a. Az adóbevallások, adatbejelentések utólagos ellenőrzésére irányuló (ideértve a jogkövetési vizsgálatot is), az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló, az adatok gyűjtését célzó, illetőleg egyes gazdasági események valódiságának vizsgálatára irányuló ellenőrzések elvégzése.

b. Az építményadóról, a beszedett idegenforgalmi adóról, az iparűzési adóról benyújtott adóbevallások, önrevíziók, adatbejelentések, adatszolgáltatások kezelése, ennek keretében az eljárásban megállapítja az adóalapot, adót (adóelőleget), adómentességet, adókedvezményt, adófizetési kötelezettséget, az adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési igény jogszerűségét, valamint a feltárt jogsértés és jogkövetkezménye megállapítására intézkedik.

c. Idegenforgalmi adóval és más helyi adókkal valamint a kereskedelmi, az egyéb és a nem üzleti célú közösségi szabadidős szálláshelyekkel kapcsolatos előírások összeghangolt helyszíni ellenőrzéseinek lebonyolítása.

d. Indokolt esetben a nagy összegű kiutalási igény jogosságának ellenőrzése.

e. Az ellenőrzéseket a jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelő formában, tartalommal és határidőben köteles lefolytatni.

f. Az ellenőrzési megállapításokat követően indult hatósági eljárásban megállapítja az adóalapot, adót (adóelőleget), adómentességet, adókedvezményt, adófizetési kötelezettséget; az adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési igényt elbírálja, valamint az ellenőrzés során feltárt jogsértés és jogkövetkezménye megállapítására intézkedik.

g. Ellátja a szálláshely üzemeltetési engedélyek kiadásával, adatváltozás bejegyzésével, visszavonásával, nyilvántartásával, ellenőrzésével és az adatszolgáltatási feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat.

h. Ellátja a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely szolgáltatás végzésének bejelentésével, adatváltozás bejegyzésével, törléssel, nyilvántartásával, ellenőrzésével és az adatszolgáltatási feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat.

i. Hagyatéki ügyek:

o A halálesetet követően a hagyatéki leltár előkészítéséhez szükséges iratok beszerzése, bejelentésre az elhunyt tartozásának - hagyatéki teherként - a hagyatéki leltárban való rögzítése, a hagyatéki, illetve póthagyatéki leltár felvétele, továbbítása az illetékes közjegyzőnek.

o Örökösként érdekelt kérésére, vagy a jogszabály erejénél fogva az elhunyt ingóságainak helyszínen történő leltárba vétele.

o A jogszabályban meghatározott esetekben biztosítási intézkedések foganatosítása.

o Társhatóságok megkeresése és megkeresésének teljesítése.

o Együttműködés a gyámhatósággal, közjegyzőkkel.

o Jogszabályokon alapuló adatszolgáltatás, tájékoztatás.

o Azokban az esetekben mikor a hagyatéki ügy közvetetten adóügyet is érint a megfelelő tájékoztatás, adatszolgáltatás biztosítása.

11. Az önkormányzati adóhatóság pénzügyi, könyvelési, utalási feladatai:

a. az építményadó befizetése az adóhatóság építményadó beszedési számlára történik;

b. elévülési időn belül a telekadó befizetése az adóhatóság telekadó beszedési számlára történik;

c. a tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó befizetése az adóhatóság tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó beszedési számlára történik;

d. a helyi iparűzési adó befizetése az adóhatóság iparűzési adó beszedési számlára történik;

e. elévülési időn belül a magánfőzött párlat utáni jövedéki adó befizetése a magánfőző által előállított, magánfőzött párlat utáni jövedéki adó beszedési számlára történik;

f. a magánszemély termőföld-bérbeadásából származó jövedelemadó befizetése az adóhatóság jövedelemadó beszedési számlára történik;

g. a késedelmi pótlék befizetése az adóhatóság pótlék beszedési számlájára történik;

h. a mulasztási bírság, az önellenőrzési pótlék, a végrehajtási költség az adóbírság az adóhatóság bírság beszedési számlájára történik;

i. a gépjárműadó megfizetése a gépjárműadó beszedési számlára történik;

j. az önkormányzatot megillető adók módjára behajtandó köztartozások befizetése az egyéb bevételek elszámolási számlára történik;

k. más szerv által kimutatott adók módjára behajtandó köztartozások befizetése az idegen bevételek elszámolási számlára történik;

l. a közigazgatási eljárási illetéket és ehhez kapcsolódó egyéb szankciók befizetése közigazgatási hatósági eljárási illeték beszedési számlára történik.

m. Az adószámlán jóváírt, de véglegesen el nem számolható befizetések (átfutó bevételek) adatait, a befizető nevét, a befizetett összeget, a befizetés dátumát és az átfutó tétel rendezése érdekében szükséges adatokat kezeli és rendezi.

n. Gondoskodik a számlakivonatok folyamatos, naprakész könyvelésének biztosításáról, befizetések számfejtéséről, ellátja a túlfizetések rendezésével, visszautalásokkal kapcsolatos teendőket;

o. A csoportos beszedési megbízásokat és a bankkártyával (POS és VPOS) történő befizetéseket kezeli.

p. A pénzintézeti számlakivonatok, utalványok ellenőrzése, átfutó tételek rendezése.

q. Ellátja helyi adó, gépjárműadó, bírság, késedelmi pótlék, egyéb, idegen illetve más számlákról a költségvetési elszámolási számla vagy más központi számla javára történő utalások bonyolítását.

r. Elvégzi pénzügyi zárásokat, és teljesíti az előírt adatszolgáltatásokat.

s. Az adó- és a díjbeszedési számlákról, az illeték beszedési számláról, a pótlék beszedési számláról és a bírság beszedési számláról kiutalt összegekről kiadási naplót vezet, amely tartalmazza a számlakivonat számát, az utalás megnevezését vagy annak jelölését (kódját), az utalt összeget és a beszedési számla banki megterhelésének napját.

12. A fizetési kötelezettséget megállapító véglegessé vált adóhatósági határozat (végzés), önadózás esetén a fizetendő adót (adóelőleget) tartalmazó bevallás, adók módjára történő behajtási eljárás során a behajtást kérő megkeresése alapján lefolytatja a követeléskezeléssel, majd végrehajtással kapcsolatos feladatokat.

a. Jogosult biztosítási intézkedés megtételére, végrehajtási intézkedés sorozat megindítására (számlák közti túlfizetés átvezetésére, visszatartási jog érvényesítésére, munkabérre, fizetési számlára történő végrehajtásra, ingó és ingatlan végrehajtásra egyben érvényesíti az adók módjára történő megkereséseket stb.).

b. Adótartozások behajtásával kapcsolatos előkészítő feladatok (hátralékos listák készítése, felhívás állományok és levelek előkészítése, végrehajtással kapcsolatos iratok, végzések, egyéb más döntések kibocsátása).

c. A törvény és más jogszabályok alapján végrehajtási költség és költségátalány felszámításáról gondoskodik.

d. Végrehajtható vagyon hiányában az adózó adótartozását behajthatatlannak minősíti és végrehajthatóvá válásáig, illetve a végrehajtáshoz való jog elévüléséig ezen a jogcímen tartja nyilván, kezeli az elévült tételek eseteit.

e. Egy éven túli gépjárműadó tartozás esetén az illetékes szervnél kezdeményezi a jármű forgalomból történő kivonását.

f. Hatáskör hiányában megkeresi az illetékes önkormányzati adóhatóságot további végrehajtási cselekmények kezdeményezésének megtétele céljából.

g. Intézkedik az állami adóhatóságnál az adótartozással rendelkező adózók visszaigényelt adóösszegeinek visszatartására.

h. Az adók módjára kimutatott köztartozások előírásával, behajtásával, jelentésével kapcsolatos jegyzői feladatok ellátása.

i. Gondoskodik a kimutató szervek felé történő utalások lebonyolításáról.

j. Mögöttes kötelezés keretében (pl.: örökös, megajándékozott, jogutód stb.) a jogszabályokban foglalt szabályok alapján előírja az adótartozásokat.

k. Feladatkörébe tartozik a helyi adókkal és más önkormányzati hatáskörbe tartozó adófizetési kötelezettséghez kapcsolódó fizetési halasztás, részletfizetés, mérséklés tárgyában hozott döntés előkészítés.

l. Feladatkörébe tartozik a 10.000 forintot meg nem haladó, törölt adótartozások nyilvántartásának, a biztosítási intézkedés nyilvántartásának és a végrehajtási eljárás nyilvántartásának vezetése.

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!