Ugrás a fő tartalomhoz
2024. szeptember 08. | Mária
Az egri belváros építészmérnök szemszögből
Belvárosi helyszíneket, illetve a...
Két felsőfokú szakedző képzés indul
Szeptemberben újabb két területen...
Több mint 20 macskafajta mutatkozott be
Több mint 20 macskafajta, nemzetközi...
Adófizetési határidő: 2024. szeptember 16.
Egerben 2024. szeptember 16-ig fizethetők a...
Iskolapélda, avagy tanévkezdés biztonságosan
A diákok biztonságának fokozása és a...
Megáldották a szőlőtermést
Isten áldását kérték a szőlőtermésre...
Átadták a 25-ös főút felújított szakaszát
22 kilométer, 23 ezer tonna aszfalt,...
Tanévnyitót tartottak a Szakképzési Centrumban
3 százalékkal nőtt idén a...
Becsengettek
Szeptember másodikával indult a...
Három múzeum kutatja a hatvani római erődöt
A következő egy évben két részletben...
Pedagógust választottak Lajosváros csillagának
Szombaton kiderült, ki kapta a Lajosváros...
Szüreti forgataggal őrzik a hagyományokat
Hagyományos felvonulással ünnepelte a...
Évadot nyitottak a Harlekinben
6 új bemutatóval készül az egri...
Újranyit a híres Fekete-terem a gyógyulni vágyók előtt
Újranyit a gyógyító hatásáról híres...
A veretlen világbajnok Boyd Exell
Hétfő délután megérkeztek az első...
Erősebb bajnokságra készül az Eszterházy SC
Két felkészülési mérkőzést játszott...
Az iskolával ismerkedtek meg az elsősök
Iskolanyitogató napot tartottak első...
A gyerekek biztonsága érdekében dolgozik az EKVI
A kevés szakember és a sok faeszköz miatt...
Súlyos beteg kisfiúnak gyűjtötték
Több, mint 50 kutya és vezetője,...
A hét végéig számíthatnak forgalomkorlátozásra
Félpályán lehet közlekedni a Kertész...
Élsportolóként kezelik a lipicai versenylovakat
Készen állnak a szilvásváradi állami...
Emléktornán és Agria Kupán versenyezte
Két felkészülési versenyt is rendeztek...
Isten áldását kérték az új tanévhez
Közel 2300 diák kezdi a tanévet az Egri...
Elektromos fűnyírótraktort teszteltek
Elektromos fűnyírótraktort tesztelt a...
A Fehérlófiával indul a következő évad
Ősztől ismét tartalmas előadásokkal...
Ideglenesen szünetel a meleg víz- és gázszolgáltatás
Tervezett karbantartás miatt Egerben és...
Korlátozzák a mobileszközök használatát
Használatukban korlátozott kategóriába...
Minden idők egyik legjobb fogathajtó világbajnokságára
Tizennégy nemzet 43 versenyzője, köztük...
Véget érnek a nyári iskolafelújítások
Jövő héten nyitnak újra az iskolák. Az...
Motoron jött Koppány, nagyot szólt a várban
Az István, a király 40 éves jubileumi...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!