2020. február 22. | Gerzson
Eger.hu
a-magyar-kozoktatas-valsagarol-vitaztak
A magyar közoktatás válságáról...
Mi a legnagyobb probléma a mai...
hogyan-mukodik-az-e-recept-
Hogyan működik az e-recept?
2017 novembere óta van lehetőség...
megkezdodhet-az-uj-parkolohaz-epitese-23055
Megkezdődhet az új parkolóház...
Február 21-étől a Bitskey Uszodával...
simon-marton-es-a-slam-poetry-23054
Simon Márton és a slam poetry
Simon Márton költő volt a Bródy Sándor...
egri-tavaszi-fesztival-23053
Egri Tavaszi Fesztivál
Képző-, előadó- és filmművészet,...
sertespestis-sokan-hagyjak-abba-az-allattartast-23052
Sertéspestis: sokan hagyják abba az...
Az afrikai sertéspestis hatására egyre...
elindult-a-szulok-boldogsagora-programja-23051
Elindult a szülők Boldogságóra...
A boldogság tanulható-hirdeti a Jobb Veled...
a-forgalmasabb-utaknal-mar-vegzik-a-fak
A forgalmasabb utaknál már végzik a...
Még tart a téli ügyelet, de már...
mirkoczki-epitkezni-csak-ugy-lehet-ha-a-multat-helyre
Mirkóczki: Építkezni csak úgy...
Főként a városi cégek...
xv-cmas-uszonyosuszo-vilagkupa-23045
XV. CMAS Uszonyosúszó Világkupa
Idén is Egerben indul a nemzetközi...
fidelitas-ertekelhetetlen-a-varosvezeto-munkaja
Fidelitas: értékelhetetlen a...
Értékelhetetlennek nevezte a Fidelitas...
orszagos-vizualis-verseny-kisiskolasoknak
Országos vizuális verseny...
Három korcsoport szerint díjazták az...
keresik-heves-megye-etelet
Keresik Heves megye ételét
„Heves megye ételét” keresi a Heves...
kivul-belul-megszepul-a-bazilika-23041
Kívül-belül megszépül a bazilika
Szeptemberben elkezdődött a Bazilika...
mar-elbontottak-a-serult-epuletreszt
Már elbontották a sérült...
Kidőlt egy ház fala hétfőn délután a...
februar-26-ig-palyazhatnak-a-civilek-23036
Február 26-ig pályázhatnak a civilek
Február 26-ig nyújthatják be...
bajnok-lett-a-findzsa-fc
Bajnok lett a Findzsa FC
Véget ért a 18. felnémeti...
diplomacia-tiszteletbeli-konzulatus-nyilt-egerben-23034
Diplomácia: Tiszteletbeli konzulátus...
Magyarországon elsőként Egerben nyílt...
uj-szponzor-az-egri-vizilabda-klubnal-23033
Új szponzor az Egri Vízilabda Klubnál
Egy miskolci autó márkakereskedés az...
felolvasomaraton-a-tinodiban
Felolvasómaraton a Tinódiban
Diákok és pedagógusok olvasták József...
cukormasszabol-keszultek-el-a-varos-nevezetessegei-23031
Cukormasszából készültek el a...
Cukormasszából is elkészültek a város...
kutak-bejelentesi-kotelezettsege-23029
Kutak bejelentési kötelezettsége
Engedélyeztetni kell a már meglévő...
turisztikai-fejlesztesek-indulnak-a-tersegben
Turisztikai fejlesztések indulnak a...
Turisztikai fejlesztésekre valósulnak meg...
zf-eger-bvsc-zuglo-12-7-23027
ZF-Eger – BVSC-Zugló 12-7
A OB I-es férfi vízilabda bajnokság...
iskolaba-megyek-e-
Iskolába megyEK-E?!
Laborórával, játékos matematikával és...
jotekonysagi-filmvetites-a-moziban-23025
Jótékonysági filmvetítés a moziban
Jótékonysági filmvetítést tartanak...
fejlesztes-a-korhazban-23024
Fejlesztés a kórházban
Fürdőszobákat alakítanak ki az egri...
vegehez-ert-a-magyarorszag-tudastara-program-23023
Végéhez ért a Magyarország...
Ismeretterjesztő előadásokon,...
szerelemhetvege-balint-napi-forgatag-noszvajon
Szerelemhétvége – Bálint-napi...
Szerelemhétvégére várták a párokat...
eger-es-tersege-az-utazas-kiallitas-belfoldi
Eger és térsége az utazás...
Február 27. és március 1. között...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza