Ugrás a fő tartalomhoz
2022. szeptember 30. | Jeromos
Két cég vezetőjét is leváltotta az egri közgyűlés
Közgyűlést tartott csütörtökön az...
Szombaton kezdődik a népszámlálás
Október elsején kezdődik a...
Tizenegy góllal győzött a QHB Eger
Második hazai mérkőzését is megnyerte...
Elkezdődött a Felnémeti Szüret
Egy feliratos falidísz-kiállítás...
Néhány napos céget bízhattak meg a munkával
Az Eger Termál Kft-nél talált gyanús...
A hónap végéig elkészülhet a Kertész út
Több közlekedési beruházás zajlik a...
Utolsó másodperces góllal győzött az Eszterházy
Négy forduló után is száz százalékos a...
Élelmiszert oszt a rászorulóknak
Augusztus közepe óta folyamatosan segíti...
30 éve alakult a megyei nyugdíjas szövetség
1992-es alakulása óta számos...
A mezőgazdasági szakképzés fellendítése a cél
A klímaváltozás, a víz- és a...
Sajtótájékoztatót tartott az egri Fidesz frakció
A buszmenetrendről, a Senator ház további...
Közgyűlési döntés nélkül is racionalizálhatnak
Végrehajtható takarékossági...
A Korda házaspár koncertjével ért véget
Számos koncert és előadás várta a...
Dr. Bitskey István kapta a sétány hetedik csillagát
Eger díszpolgára, a Széchenyi-díjas...
Ismét megrendezték a barokk futóparádét
Barokk Futóparádé helyszíne volt...
Támogató eljárás a helyi adóztatásban
Támogató eljárással segíti az adózók...
Pénteken kezdődik a kutatók éjszakája
Pénteken rendezik a Kutatók Éjszakáját,...
Egerben ért véget az Oldtimer Szuperkupa
Egerben ért célba az Oldtimer Szuperkupa...
Hatodik alkalommal tartották meg
Kézműves foglalkozások, tárgybemutatók,...
Ismét várja az érdeklődőket a Richter Egészségváros
3,5 millió forintnyi adomány...
Idén is magasba emelték a gyerekeket
Hazánkban mintegy 40 település, köztük...
A mozgást népszerűsítették az Autómentes Napon
Csütörtökön délután a Dobó térre...
Téli üzemre állt át az Egri Termál- és Strandfürdő
A nyári főszezonban naponta négy-ötezer...
Küzdenek és hajtanak a férfi kézilabdások
A másodosztályú kézilabda bajnokság...
Családbarát törekvések az Eszterházyn
Családbarát Egyetem Együttműködést...
Kisiskolások szüreteltek a kőlyuktetői ültetvényen
Kisiskolások tanulhatták meg a...
A hosszúhajú veszedelem című előadással kezdődött
A Gárdonyi 100 emlékévhez is...
Őszi rendezvények a vármúzeumban
Rengeteg múzeumpedagógiai és...
Reggelivel kedveskedtek a bringásoknak
Reggelivel kedveskedtek a bringásoknak...
Sok munkával kezdik a kéményseprők a fűtési szezont
Elkezdődött a fűtési szezon, amire a...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!
Fejlesztési projektek