Ugrás a fő tartalomhoz
2023. november 28. | Stefánia
Elindult az Eger Advent
November 25-én, szombaton elkezdődött az...
50 éves fennállását ünnepelte a Tinódi Tagiskola
Zenés, táncos gálaesttel ünnepelte 50...
Véradókat díjazott a Vöröskereszt
Adj vért és ments meg három életet!...
Egyre többen vásárolnak tisztán elektromos autót
A Zöld Mobilitás Konferencián a...
Helyreállították a leomlott támfalat
Az év elején leomlott támfalat...
 Helyreállították a leomlott támfalat
Elkészült a Szépasszonyvölgyben év...
Új burkolatot kapott három utca
Mintegy 18 millió forintból három utcát...
XXI. Dr. Renn Oszkár emlékülés
Huszonegyedik alkalommal tartott...
Osztják a LED-izzókat
Az önkormányzati kezdeményezés célja,...
Kotorják a patakmedret
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
50 éves a Wigner Kollégium
50 éves a Wigner Kollégium. A kerek...
Színes programokkal érkezik az Advent
Sajtótájékoztatón mutatták be az Eger...
Szociális Munka Napja
Szociális Munka Napja: A segítőket...
Felállították a város karácsonyfáját
Felállították Eger karácsonyfáját a...
Sokan érezték a bükki földrengést a környéken
Kedd este óta reng a föld a Bükkben....
Megérkezett Eger idei karácsonyfája
A 13 méteres, közel 2,5 tonnás...
Felkészült a téli üzemre a Városgondozás
Már felkészítették a gépeket és a...
Szakmai Szolfézs nap a zeneiskolában
Szakmai konferenciát rendeztek az Egri...
Márton-napi vacsora és újborkóstoló
Lúdkása, libacomb, lúdlábtorta és...
Elkezdték a karácsonyi dekorációk kihelyezését
Advent közeledtével elkezdődtek a...
Lámpásokat gyújtottak az óvodások
Mondókákkal, dalokkal és lámpásokkal...
Téli üzemmód a Közútnál
Felkészült a téli időjárásra a Magyar...
Már cégek is kérhetnek automatikus részletfizetést
Októbertől már cégek is kérhetnek...
Már kérhető az influenza elleni védőoltás
A szezonális influenza elleni védekezés...
A Dunaújvárosi Egyetemmel működik együtt
Együttműködési megállapodást kötött...
A Dunaújváros nyerte a bajnoki rangadót
Visszavágott a tavalyi bajnoki döntőben...
Pályaválasztási kiállítás a sportcsarnokban
Hetedikes és nyolcadikos diákok számára...
Befejeződött a Gyakorlóiskola épületeinek fejlesztése
Tantermek, tornacsarnokok és folyosók...
Egerben startolt a Blahalouisiana Szeressetek turnéja
Szeressetek turnéjának első...
Nyílt napot tartottak a Gyakorlóiskolában
Nyílt napot tartottak az Eszterházy...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!