Ugrás a fő tartalomhoz
2023. június 07. | Róbert
94. Ünnepi Könyvhét a Bródyban
Egerben június 6-a és 9-e között...
Zsidó Kultúra Napja
Neves egri személyekről és családokról...
Tanulmányi versenyek győzteseit fogadták
Több mint száz diáknak és tanáraiknak...
Június végén ismét Kaláka Fesztivál Egerben
A 43. Kaláka Fesztivál 2023. június...
A nemzeti összetartozás napja a Pyrker téren
Idén 103 éve, június 4-én a írták...
Tankerületi elismerések Pedagógusnap alkalmából
Több mint félszáz pedagógus vehetett át...
43. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált
Vers- és templomkoncerttel,...
Nemzeti Összetartozás Napja
1920-ban a magyar királyság 1000 éves...
Trianon-emléknap a Dobó Gimnáziumban
Trianon-emléknapot szervezett az Egri Dobó...
Szerbiába utaznak hétvégén az egri ökölvívók
Két aranyérmet és három ezüstérmet...
40 éves a Móra Ferenc Tagiskola
Kiállítással, versekkel és színpadi...
Agria Nyári Játékok az Egri Várban
Operettel, musicallel és zenés...
Biztonságosabban lehet kerékpározni a Kertész utcában
Biztonságosabb közlekedést nyújt a...
Új bérleteket is vásárolhatnak a színházkedvelők
Forráshiány miatt - a korábbi évek...
Tizenkét ország háromszáz ökölvívója érkezik
Ismét nemzetközi mezőny gyűlik össze a...
Új gyalogátkelőhelyek létesültek a városban
Új gyalogátkelőhelyekkel gazdagodott a...
Tanácsadók segítik a földgáz kiváltását
Az Európai Beruházási Bank...
A főszezonra készül a turisztikai iroda
A turisztikai irodák a nyári szezonban az...
Gyermek- és családi nap
57 éves múltra tekint vissza a gyermeknapi...
Nyugdíjba vonuló levéltárosok tiszteletére jelent meg
Új tanulmánykötetet jelentetett meg a...
Gyermeknapi forgatag az Érsekkertben
Ugrálóvár, Ninja-pálya, vidámpark,...
Pünkösdi forgatag, kiállításmegnyitó és gyermeknap
Izgalmas programokon vehettek részt az...
Csillagot kapott Koltai Lajos
2018-ban kezdte meg az Eger Sikeréért...
65 év, 65 fénykép – Jubilál a Heves Megyei Fotóklub
Nagy múltra tekint vissza a Heves Megyei...
Régészet Napja a Dobó István Vármúzeumban
Idén is csatlakozik a Dobó István...
Sporttámogatások és óvodai étkeztetés is
Sportegyesületek támogatását, valamint...
Kihirdették az Egri Érsek Bora kitüntetettjeit
Az Egri Érsek Bora címet már 2015 óta...
Erdésznők Országos Találkozója
Idén Egerben rendezték meg az Erdésznők...
Futással a békéért
„Tedd meg az első lépést!” - ez a...
Tégy egy lépést a békéért
A Peace Run-t 36 évvel ezelőtt Sir Chinmoy...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!