2020. augusztus 04. | Domonkos
Eger.hu
nb-iii-gyozelemmel-kezdett-az-eger-se
NB III.: Győzelemmel kezdett az Eger SE
Hazai környezetben kezdte az Eger SE az NB...
9-egri-csillag-weekend
9. Egri Csillag Weekend
Négy napon át 14 borászat, 15 street...
kozel-40-millio-forint-kiesest-jelent
Közel 40 millió forint kiesést jelent
A kormány arról döntött, hogy...
kozgyules-ii--24095
Közgyűlés II.
A turisztikai iroda átszervezése, a...
megtartjak-a-bikaver-unnepet-24094
Megtartják a Bikavér Ünnepet
A kormányzat döntése szerint augusztus...
iden-is-rajthoz-allnak-a-kacsak-az-eger-patakon-24093
Idén is rajthoz állnak a kacsák az...
Augusztus 20-án ismét rajthoz állnak a...
food-truck-show-es-egri-csillag-weekend-24092
Food Truck Show és Egri Csillag Weekend
15 hazai street foodos, 14 borászat és 15...
szunetelni-fog-a-tavhoszolgaltatas
Szünetelni fog a távhőszolgáltatás
A kazánházi berendezések kötelező...
pinceszettel-kotott-egyuttmukodesi-megallapodast
Pincészettel kötött...
Együttműködési megállapodást írt alá...
ciroka-kor-a-legkisebbeket-is-varjak-a-konyvtarban
Ciróka-kör – A legkisebbeket is...
Mintegy tíz éve tartanak...
kozgyules-i-nem-fogadtak-el-a-gazdasagi-programot
Közgyűlés I. – Nem fogadták el a...
Ismét összeült az egri grémium...
stop5g-felkialtassal-tuntettek-a-dobo-teren-24083
Stop5G felkiáltással tüntettek a...
Az 5G kiépítése ellen tüntettek...
palyazatok-dr-juhasz-attila-simon-24082
Pályázatok – Dr. Juhász Attila...
A szűkebb hazánkat érintő...
szoboravatas-24081
Szoboravatás
Mostantól Kiss István fafaragó alkotása...
1500-hallgato-fejezte-be-tanulmanyait-az-egyetemen-24080
1500 hallgató fejezte be tanulmányait...
A tavaszi félévet értékelte, valamint az...
ujra-kell-tervezni-a-varos-koltsegveteset-24078
Újra kell tervezni a város...
Július 30-án, csütörtökön ismét...
atadtak-az-egyetem-delta-epuletet-24077
Átadták az egyetem DELTA épületét
Átadták az Eszterházy Károly Egyetem...
julius-30-an-szavaz-a-kozgyules-24076
Július 30-án szavaz a közgyűlés
Július 30-án, csütörtökön szavaz a...
fidesz-kdnp-az-onkormanyzat-hitelet-biraltak-24075
Fidesz-KDNP: az önkormányzat hitelét...
A közgyűlés elfogadására váró...
kevesen-palyaztak-zoldszuretre-a-borvideken-24074
Kevesen pályáztak zöldszüretre a...
Lezárult a zöldszüreti kérelmek...
onallo-furdoszobakat-alakitanak-ki-a-korhazban
Önálló fürdőszobákat alakítanak...
A Markhot Ferenc Oktatókórház és...
megujul-a-szent-imre-iskola-kossuth-utcai-epulete-24072
Megújul a Szent Imre Iskola Kossuth...
Megújulva várja diákjait szeptemberben a...
olcsobban-juthatnak-jogositvanyhoz
Olcsóbban juthatnak jogosítványhoz
Sikeres KRESZ vizsga esetén a B...
az-unikornisok-foldjere-kalauzol-a-kiallitas
Az unikornisok földjére kalauzol a...
Az Unikornisok földjén címmel nyílt meg...
utlezaras-az-almagyar-utcaban
Útlezárás az Almagyar utcában
Lezárják a gépjárműforgalom elől...
varrotabort-rendeztek-a-gyermekkonyvtarban-24068
Varrótábort rendeztek a...
Ezúttal nem az olvasásé a főszerep a...
valtozas-a-szinhazban-24067
Változás a színházban
A művészi teljesítmény megfelelőbb...
az-allando-erdos-teruletek-megtartasa-a-cel-24066
Az állandó erdős területek...
Az örökerdő egy újszerű gazdálkodási...
turizmus-ismet-a-top-5-ben-eger-24065
Turizmus - Ismét a top 5-ben Eger
Az egyik szálláskereső oldal adatai...
befejezodott-a-legszebb-konyhakertek-zsurizese-24064
Befejeződött a legszebb konyhakertek...
Végéhez ért a legszebb konyhakertek...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza