2021. január 20. | Fábián
Eger.hu
ujabb-adag-vakcina-erkezett-a-korhazba-24728
Újabb adag vakcina érkezett a...
Újabb adag vakcina érkezett a Markhot...
tuzifanak-valot-kapnak-a-raszorulok
Tűzifának valót kapnak a rászorulók
Tűzifának valót kapnak a rászoruló...
okoiskola-cimet-kapott-az-andrassy-kozepiskola
Ökoiskola címet kapott az Andrássy...
Ökoiskola címet kapott az Andrássy...
liga-kupa-sbs-eger-oam-ozdi-kc-34-22-24725
Liga Kupa: SBS-Eger – ÓAM-Ózdi KC...
Az SBS-Eger NB I-es férfi kézilabdacsapat...
kutya-hideg-van-az-egri-menhelyen-24724
Kutya hideg van az Egri menhelyen
A tálakból való jég kiütögetése, és...
papai-200-millioert-kellene-ertekesiteni-24723
Pápai: 200 millióért kellene...
200 millió forintért értékesítené a...
horgaszberleteket-kaptak-a-korhazi-dolgozok
Horgászbérleteket kaptak a kórházi...
Száz darab horgászengedélyt kapott a...
asztalitenisz-nb-i-
Asztalitenisz NB I.
Az NB I-es egri férfi asztalitenisz csapat...
januartol-valtozasok-leptek-eletbe-a-kata-s-24719
Januártól változások léptek...
Új adóterhet vezettek be januártól, ami...
21-doni-hosok-emlektura-24717
21. Doni Hősök Emléktúra
Idén rendhagyó módon rendezték meg a...
folytatodott-a-koronavirus-elleni-gyorstes-24716
Folytatódott a koronavírus elleni...
A gyermekvédelemben és a szociális...
liga-kupa-a-legjobb-8-kozott-az-sbs-eger
Liga Kupa - A legjobb 8 között az...
Liga Kupa mérkőzésekkel kezdte a 2021-es...
kevesebben-ternek-be-a-hajlektalanszalloba-24713
Kevesebben térnek be a...
Idén télen jóval kevesebben veszik...
mi-hazank-mozgalom-ujra-lehessen-sportolni-mindenkinek-
Mi Hazánk Mozgalom: Újra lehessen...
A Mi Hazánk Mozgalom megyei szervezete a...
januar-18-tol-szallitjak-el-a-fenyofakat
Január 18-tól szállítják el a...
Január 18-tól kezdik a fenyőfák...
megye-i-az-eger-se-ii-is-keszul-a-tavaszi-szezonra
Megye I.: Az Eger SE II. is készül a...
Elkezdte a felkészülést az Eger SE...
a-turizmus-es-az-infrastrukturafejlesztes-a-cel-24708
A turizmus- és az...
A Heves Megyei Kereskedelmi és...
liga-kupa-eszterhazy-sc-gyozelem-hazai-palyan-24707
Liga Kupa: Eszterházy SC győzelem...
Az Eszterházy SC csapata az NB I/B-s női...
a-terseg-infrastrukturajanak-fejlesztese-a-cel
A térség infrastruktúrájának...
A térség helyzetelemzését és...
elokelo-helyen-az-eke-a-felsooktatasi-rangsorban-24705
Előkelő helyen az EKE a...
Oktatói és hallgatói kiválóság...
havazott-a-megyeszekhelyen-24703
Havazott a megyeszékhelyen
Nappali mínuszok törték meg az enyhe...
nb-iii-elkezdte-a-felkeszulest-az-eger-se
NB III.: Elkezdte a felkészülést az...
Elkezdte a felkészülést az Eger SE a...
a-korai-fejlesztest-hangsulyozza-az-egyetem-24701
A korai fejlesztést hangsúlyozza az...
A kora gyermekkori fejlesztés...
gyartoszervezeti-tanusitast-kapott-a-ruag
Gyártószervezeti tanúsítást kapott...
A repülőgépalkatrész-gyártás...
a-don-kanyarban-elesett-hosok-elott-tisztelegtek-24699
A Don-kanyarban elesett hősök előtt...
Koszorúkkal és gyertyagyújtással...
lemondott-berecz-matyas-alpolgarmester-24697
Lemondott Berecz Mátyás...
Lemondott pozíciójáról Berecz Mátyás...
a-doni-katasztrofa-aldozataira-emlekezett-24696
A doni katasztrófa áldozataira...
A 78 évvel ezelőtti doni katasztrófára...
a-nav-elkesziti-az-szja-bevallas-tervezetet-24695
A NAV elkészíti az szja-bevallás...
Március közepétől érhetik el az...
korszeru-berendezessel-bovult-a-strand-versenymedenceje
Korszerű berendezéssel bővült a...
Korszerű légtechnikai berendezéssel...
nyiregyhazan-kezd-az-sbs-eger-a-liga-kupaban-24691
Nyíregyházán kezd az SBS-Eger a Liga...
Az SBS-Eger NB I-es férfi kézilabdacsapat...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza