2020. október 24. | Salamon
Eger.hu
a-maganszallashelyek-egyesuletenek-eves-taggyulese-24437
A magánszálláshelyek egyesületének...
A szálláshelyeket érintő különböző...
jelentos-vasutvonal-fejlesztest-vezet-be-a-mav-24436
Jelentős vasútvonal-fejlesztést...
Jelentős fejlesztést valósít meg a...
dr-ringelhann-gyorgy-tiszteletere-allitottak-24434
Dr. Ringelhann György tiszteletére...
Emlékkövet és- táblát avattak szerdán...
atadtak-az-orszaggyulesi-kepviseloi-elismereseket-24428
Átadták az országgyűlési...
Országgyűlési képviselői elismerésben...
minczer-az-1-eve-epulo-frusztracio-megnyilvanulasa
Minczér: Az 1 éve épülő...
Az egri Fidesz frakció évértékelő...
a-30-eve-tartott-onkormanyzati-alakulo-ulesre
A 30 éve tartott önkormányzati...
Idén lett 30 éves a város...
viragokat-ultettek-a-lenkey-s-elsosok-24425
Virágokat ültettek a Lenkey-s...
Október 21-én, a Földünkért...
ot-gyozelemmel-az-elen-az-eszterhazy-sc-24424
Öt győzelemmel az élen az...
Az NB I/B-s női kézilabda bajnokság 5....
fidesz-az-ellenzek-nem-az-aminek-mondja-magat-24422
Fidesz: Az ellenzék nem az, aminek...
Az elektronikus népszavazás ügye, a...
teljesult-a-mozgasserult-ferfi-egyik-vagya
Teljesült a mozgássérült férfi...
Teljesül Márkus László egri...
toltsuk-ujra-a-termeszetet-
Töltsük újra a természetet!
Az egri Szivárvány Óvodában 102 gyermek...
noi-vizilabda-zf-eger-ftc-telekom-5-19-24419
Női vízilabda: ZF-Eger –...
A női OB I-es vízilabda bajnokság 4....
fertalymesteri-horgaszverseny-24417
Fertálymesteri horgászverseny
Idén öten versenyeztek az Egri...
komoly-veszelyeket-rejthet-a-futesi-szezon-24416
Komoly veszélyeket rejthet a fűtési...
A szén-monoxid mérgezés, valamint a...
egri-var-napja-a-hosok-diadalara-emlekeztek-24415
Egri Vár Napja: a hősök diadalára...
Október 17-én tartották az Egri Vár...
ferfi-ob-i-zf-eger-ftc-telekom-14-16
Férfi OB I: ZF-Eger – FTC-Telekom...
Az OB I-es férfi vízilabda bajnokság 10....
orojan-sandor-kerjen-bocsanatot-a-polgarmester-24411
Oroján Sándor: Kérjen bocsánatot a...
Megszületett a határozat, melyben...
a-haza-ifju-hosei-vandorkiallitas
A Haza ifjú hősei vándorkiállítás
A Haza ifjú hősei címmel nyílt...
erdemes-idoben-teligumira-valtani-24409
Érdemes időben téligumira váltani
A hűvösebb idő beköszöntével a...
a-polgarmester-evertekelojere-reagalt-dr-papai
A polgármester évértékelőjére...
Mirkóczki Ádám polgármester október...
amerikai-foci-eger-heroes-rebels-oldboys-42-34-24407
Amerikai foci: Eger Heroes - Rebels...
Az Eger Heroes amerikai focistái a Divizió...
bazilika-a-forgalom-miatti-zajt-csokkentik-24404
Bazilika – A forgalom miatti zajt...
Folyamatosan halad a Bazilika felújítása....
ferfi-ob-i-zf-eger-bvsc-zuglo-6-11-24403
Férfi OB I: ZF-Eger – BVSC Zugló...
Az OB I-es férfi vízilabda bajnokságban...
a-nok-tarsadalmi-szerepvallalasa-kerult-24402
A nők társadalmi szerepvállalása...
A nők társadalmi szerepvállalása került...
oszi-programok-a-varban-24401
Őszi programok a várban
Október 17-én tartják az Egri Vár...
korszeru-gepeket-tesztelt-a-varosgondozas-24400
Korszerű gépeket tesztelt a...
A Városgondozás Eger Kft. munkatársai...
a-14-gyalogezredre-emlekeztek
A 14. gyalogezredre emlékeztek
A Dobó István 14. Honvéd Gyalogezred...
europa-jovojerol-tartottak-eloadast-az-egyetemen
Európa jövőjéről tartottak...
Európa jövőjéről tartott előadást dr....
megye-i-osztaly-eger-se-ii-petervasara-se-0-3
Megye I. osztály: Eger SE II. –...
A megyei első osztályú labdarúgó...
figyelemfelhivo-seta-a-mellrak-ellen-24396
Figyelemfelhívó séta a mellrák ellen
Idén is figyelemfelhívó sétával...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza