2021. szeptember 25. | Eufrozina
Eger.hu
Kutatók éjszakája az egyetemen és a HKIK-ban
Kutatók éjszakája az egyetemen és a...
Öt egyetemi kar 100 programja várta az...
Kitüntetések átadása előzte meg a megyei közgyűlést
Kitüntetések átadása előzte meg a...
Idén Köves Gábor Nándorné, nyugalmazott...
Egri és esztergomi emlékeket kutatnak Itáliában
Egri és esztergomi emlékeket kutatnak...
Itáliában fellelhető írásos emlékek...
Közel 150 gyermek vett részt az emlékfutáson
Közel 150 gyermek vett részt az...
Közel 150 gyermek vett részt a 26....
Családsegítő intézkedések a kormánytól
Családsegítő intézkedések a...
Az önkormányzatok és a civilek számára...
NB I/B.: Eszterházy SC - Hajdúnánás SK 32-22
NB I/B.: Eszterházy SC - Hajdúnánás...
Az egyik riválissal a Hajdúnánás ellen...
Foglalkoztatási Paktum
Foglalkoztatási Paktum
60 hónap alatt több mint 600 regisztrált...
Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok Szakszervezete
Tanévnyitó fórumot tartott a...
Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok...
Szakmai nap az Elemi Rehabilitációs Centrumban
Szakmai nap az Elemi Rehabilitációs...
Szakmai napot tartottak a Heves Megyei Elemi...
A város több pontján várták reggelivel a bringásokat
A város több pontján várták...
Szerdán reggel a város több pontján...
Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó
Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó
Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódóan idén...
Sok baleset történik a vasúti átjárókban
Sok baleset történik a vasúti...
Érj haza biztonságban! Ezzel a címmel...
Rohamosan fejlődik Felsőtárkány ipari parkja
Rohamosan fejlődik Felsőtárkány...
Két helyszínen több mint 600 millió...
HIRDETMÉNY
HIRDETMÉNY
Felhívjuk a nem mozgóboltként működő...
Belvárosi Filmpiknik
Belvárosi Filmpiknik
A kaland-, akció- és horrorfilmek, illetve...
Megkezdődött a hídfelújítás a Szalában
Megkezdődött a hídfelújítás a...
Megkezdődött a tavalyi villámárvíz...
Jönnek a TOP Plusz pályázatai
Jönnek a TOP Plusz pályázatai
Hamarosan pályázhatóak lesznek az idén...
Járványügyi intézkedések mellett zajlik
Járványügyi intézkedések mellett...
A felvételi eljárás sikerességéről, a...
A múlt és a jelen darabjaiból meríthettek a színházban
A múlt és a jelen darabjaiból...
A múlt és a jelen színházi...
Több forgalmirend-változás is várható
Több forgalmirend-változás is...
Több forgalmirend-változás is várható...
Átadták a Legszebb Konyhakertek díjait
Átadták a Legszebb Konyhakertek...
Idén kilencedig alkalommal keresték az...
Elkezdődött a Biztonság Hete a városban
Elkezdődött a Biztonság Hete a...
Idén a 4. osztályos iskolások állnak a...
Szüreti pincetúra a Szépasszonyvölgyben
Szüreti pincetúra a...
Szüreti mulatságra várták a...
Több mint 50 civil szervezet mutatkozott be
Több mint 50 civil szervezet...
26. alkalommal népesült be az Érsekkert...
FIDESZ: A baloldal nem foglalkozik a vidék helyzetével
FIDESZ: A baloldal nem foglalkozik a...
Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán...
Éter Plusz
Éter Plusz
Színvonalas programok, jó zene és...
Letették az esküt az elsős eventusos diákok
Letették az esküt az elsős eventusos...
Letették hagyományos év eleji esküjüket...
Visszatértek a látogatók az egri várba
Visszatértek a látogatók az egri...
A nyári turistaszezont értékelték és az...
A helyi és helyközi járatok összevonását tervezik
A helyi és helyközi járatok...
A Volánbusz Zrt.-vel tárgyalt az elmúlt...
Több mint 10 milliárd forint jut a civileknek
Több mint 10 milliárd forint jut a...
Október 4-től pályázhatnak a civil...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
ESBA