2020. május 28. | Emil
Eger.hu
evadzaras-a-szinhazban
Évadzárás a színházban
Vígjáték, operett, mese- és táncjáték...
receptkonyv-23657
Receptkönyv
Decemberben tervezi kiadni receptkönyvét...
elindultak-a-szakrendelesek-de-nagyobb-a-varakozasi-ido
Elindultak a szakrendelések, de...
Elindultak a szakrendelések a Markhot...
grillszezon-elozzuk-meg-a-baleseteket-
Grillszezon: Előzzük meg a...
A meleg idő beköszöntével egyre több...
az-atletak-is-ujra-a-palyan
Az atléták is újra a pályán
Újra edzésben az Egri Városi Sportiskola...
tableteket-kaptak-az-egeszsegugyi-dolgozok-gyerekei-23653
Tableteket kaptak az egészségügyi...
1000 darab táblagéppel támogatja az...
novekednek-a-foglalasok-egerben
Növekednek a foglalások Egerben
A turisztikailag kedvelt települések...
hamarosan-megtelhet-elettel-az-uj-ovoda-23649
Hamarosan megtelhet élettel az új...
Hamarosan megtelhet élettel az új...
az-ombudsmanhoz-fordult-komlosi-csaba-kepviselo-23648
Az ombudsmanhoz fordult Komlósi Csaba...
Az ombudsmanhoz fordult Komlósi Csaba...
megujulok-a-betegseg-lekuzdese-lehetseges-23647
Megújulók: a betegség leküzdése...
A Regionális Egészségügyért...
az-okolvivok-is-ujra-edzhetnek-23646
Az ökölvívók is újra edzhetnek
Ismét edzhetnek az Egri Városi Sportiskola...
segitseget-kap-az-egri-vizilabda-klub
Segítséget kap az Egri Vízilabda Klub
Folytatódhat a munka az Egri Vízilabda...
kozosen-emlekeznenek-trianon-100-evfordulojara-23644
Közösen emlékeznének Trianon 100....
Trianon 100. évfordulója alkalmából...
orchideanap-es-fotos-tura
Orchideanap és fotós túra
Orchideanapot tartott a Bükki Nemzeti Park...
tamogatas-300-millio-forinttal-segiti-a-kormany
Támogatás – 300 millió forinttal...
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma...
az-egysegben-a-varosert-egyesulet-nem-ert-egyet-23637
Az Egységben a Városért Egyesület...
November 1-től megszűnik a kulturális...
elkezdodott-a-lakossag-tomeges-tesztelese-23636
Elkezdődött a lakosság tömeges...
Elkezdődött a lakosság tömeges...
ovatossagra-int-a-katasztrofavedelem-23635
Óvatosságra int a katasztrófavédelem
A fűtési szezonnak vége, ez azonban nem...
afrikaban-onkenteskedett-bodas-bianka
Afrikában önkénteskedett Bódás...
Több mint 60 napot töltött év elején...
regeszeti-feltaras-23633
Régészeti feltárás
Egy késő középkori pincerészre, a 16....
i-agria-focikupa
I. Agria Focikupa
Összesen 12 csapat részvételével...
folytatodik-a-sulimoped-23631
Folytatódik a SuliMoped
A korlátozások enyhítése után...
nyitrai-tovabbra-is-be-kell-tartani-az-eloirasokat
Nyitrai: Továbbra is be kell tartani...
Az emberek fegyelmezettségének...
majus-25-tol-nyitnak-az-ovodak-bolcsodek-23627
Május 25-től nyitnak az óvodák,...
A kormány döntése értelmében május...
ujra-megnyitottak-az-erdei-szallashelyek-23626
Újra megnyitottak az erdei...
Az enyhítő intézkedéseknek megfelelően...
nyiss-ablakot-a-zenenek-
Nyiss ablakot a zenének!
Csütörtök délután Egerbe is...
kozossegi-terrel-gyarapodik-a-berva-23624
Közösségi térrel gyarapodik a Berva
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően...
allami-tamogatast-kap-az-egri-vizilabda-klub
Állami támogatást kap az Egri...
Közel 300 millió forint támogatást kap a...
500-szenabala-kapott-langra-demjenben-23622
500 szénabála kapott lángra...
Több mint 500 szénabála kapott lángra...
szabad-utat-kaptak-a-nyari-taborok-23621
Szabad utat kaptak a nyári táborok
Egy friss kormányrendelet értelmében...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza