2020. február 17. | Donát
Eger.hu
szerelemhetvege-balint-napi-forgatag-noszvajon
Szerelemhétvége – Bálint-napi...
Szerelemhétvégére várták a párokat...
eger-es-tersege-az-utazas-kiallitas-belfoldi
Eger és térsége az utazás...
Február 27. és március 1. között...
kerekesszekes-vivo-vk-2-magyar-aranyeremmel-23019
Kerekesszékes vívó VK 2 magyar...
Csütörtöktől vasárnapig 29 ország...
egerszaloki-boros-toros-23018
Egerszalóki Boros-Toros
Kurta és csülökkoptató túra,...
felsovarosi-farsang
Felsővárosi farsang
Itt a farsang, a tavaszvárás, a zajos...
hazassag-hete-like-olt-szulok-titka
Házasság Hete: Like-olt szülők titka
A Like-olt szülők titka, avagy a...
xi-orszagos-neptancgala
XI. Országos Néptáncgála
A Kárpát-medence minden részéről...
helyi-vedelem-alatt-a-vasutallomas-epulete
Helyi védelem alatt a vasútállomás...
Helyi védelem alá helyezték az 1870-es...
uj-szakkepzesi-rendszert-alakitottak-ki
Új szakképzési rendszert...
Az új szakképzési rendszerről tartott...
februar-15-ig-lehet-jelentkezni-a-felsooktatasba-23011
Február 15-ig lehet jelentkezni a...
Már csak néhány órájuk maradt a...
lmp-abszurd-a-kormany-szelenergia-tiltasa
LMP: Abszurd a kormány...
Abszurd a kormány szélenergia-tiltása...
atkoltozott-a-szent-istvan-radio-es-televizio
Átköltözött a Szent István Rádió...
Átköltözött a Szent István Rádió és...
mi-hazank-mozgalom-csatlakoznak-a-salyi-menethez
Mi Hazánk Mozgalom: Csatlakoznak a...
Mélyen elítéli a Mi Hazánk Mozgalom Egri...
akarod-akarom-novekedetek-a-hazassagkotesek
Akarod? Akarom! - növekedetek a...
A Központi Statisztikai Hivatal adatai...
orojan-sandor-nincs-jelenleg-varosfejlesztesi-23003
Oroján Sándor - Nincs jelenleg...
Nincs városfejlesztési stratégia –...
orszagjaron-az-mszp-23002
Országjárón az MSZP
Országjárón keresi fel azokat a...
megujul-a-ziffer-sandor-galeria-23001
Megújul a Ziffer Sándor Galéria
A CLLD projekt részeként 90 millió...
farsangi-jelmezversenyt-rendezett-az-efoesz-23000
Farsangi jelmezversenyt rendezett az...
Farsangi batyus bált szervezett az ÉFOÉSZ...
bizlounge-koletan-gergely-es-a-chili-paprika-22999
BizLounge: Koletán Gergely és a chili...
A chili paprika termesztés rejtelmeibe is...
noi-vizilabda-lfa-zf-eger-uvse-6-18
Női vízilabda: LFÁ-ZF Eger – UVSE...
A OB I-es női vízilabda együttes a...
turizmusfejlesztesi-hozzajarulast-kell-fizetniuk
Turizmusfejlesztési hozzájárulást...
Turizmusfejlesztési hozzájárulást kell...
novenytarsitasok-es-novenyvedelem-22996
Növénytársítások és...
Növénytársítások és növényvédelem a...
tengerelmeny-cimmel-nyilt-kiallitas-a-szinhazban-22995
Tengerélmény címmel nyílt...
Tengerélmény címmel nyílt meg Soproni...
koztes-atmenetek-drogprevencios-kiallitas-22994
Köztes Átmenetek drogprevenciós...
Köztes Átmenetek címmel nyílt...
koznevelesi-intezmenyek-vezetoi-talalkoztak
Köznevelési intézmények vezetői...
Az aktuális jogszabályváltozásokról,...
duna-liga-harom-gyozelem-a-noi-egri-vizilabdasoknal
Duna Liga: három győzelem a női egri...
A OB I-es női vízilabda együttes a Duna...
valentin-napon-az-egyutt-toltott-ido-a-legfontosabb
Valentin-napon az együtt töltött...
Közeleg a Valentin-nap, amelyről...
tovabbi-egyuttmukodest-tervez-a-kormanyzat-es-a-nak-22982
További együttműködést tervez a...
A Heves megyei és a térségben dolgozó...
eloadas-a-rakellenes-vilagnap-alkalmabol-22981
Előadás a Rákellenes Világnap...
A Rákellenes Világnaphoz kapcsolódóan...
susu-a-sarkany-22980
Süsü, a sárkány
Február 12-én mutatják be a Süsü, a...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza