2021. szeptember 25. | Eufrozina
Eger.hu
Kutatók éjszakája az egyetemen és a HKIK-ban
Kutatók éjszakája az egyetemen és a...
Öt egyetemi kar 100 programja várta az...
Kitüntetések átadása előzte meg a megyei közgyűlést
Kitüntetések átadása előzte meg a...
Idén Köves Gábor Nándorné, nyugalmazott...
Egri és esztergomi emlékeket kutatnak Itáliában
Egri és esztergomi emlékeket kutatnak...
Itáliában fellelhető írásos emlékek...
Közel 150 gyermek vett részt az emlékfutáson
Közel 150 gyermek vett részt az...
Közel 150 gyermek vett részt a 26....
Családsegítő intézkedések a kormánytól
Családsegítő intézkedések a...
Az önkormányzatok és a civilek számára...
NB I/B.: Eszterházy SC - Hajdúnánás SK 32-22
NB I/B.: Eszterházy SC - Hajdúnánás...
Az egyik riválissal a Hajdúnánás ellen...
Foglalkoztatási Paktum
Foglalkoztatási Paktum
60 hónap alatt több mint 600 regisztrált...
Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok Szakszervezete
Tanévnyitó fórumot tartott a...
Tanévnyitó fórumot tartott a Pedagógusok...
Szakmai nap az Elemi Rehabilitációs Centrumban
Szakmai nap az Elemi Rehabilitációs...
Szakmai napot tartottak a Heves Megyei Elemi...
A város több pontján várták reggelivel a bringásokat
A város több pontján várták...
Szerdán reggel a város több pontján...
Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó
Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó
Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódóan idén...
Sok baleset történik a vasúti átjárókban
Sok baleset történik a vasúti...
Érj haza biztonságban! Ezzel a címmel...
Rohamosan fejlődik Felsőtárkány ipari parkja
Rohamosan fejlődik Felsőtárkány...
Két helyszínen több mint 600 millió...
HIRDETMÉNY
HIRDETMÉNY
Felhívjuk a nem mozgóboltként működő...
Belvárosi Filmpiknik
Belvárosi Filmpiknik
A kaland-, akció- és horrorfilmek, illetve...
Megkezdődött a hídfelújítás a Szalában
Megkezdődött a hídfelújítás a...
Megkezdődött a tavalyi villámárvíz...
Jönnek a TOP Plusz pályázatai
Jönnek a TOP Plusz pályázatai
Hamarosan pályázhatóak lesznek az idén...
Járványügyi intézkedések mellett zajlik
Járványügyi intézkedések mellett...
A felvételi eljárás sikerességéről, a...
A múlt és a jelen darabjaiból meríthettek a színházban
A múlt és a jelen darabjaiból...
A múlt és a jelen színházi...
Több forgalmirend-változás is várható
Több forgalmirend-változás is...
Több forgalmirend-változás is várható...
Átadták a Legszebb Konyhakertek díjait
Átadták a Legszebb Konyhakertek...
Idén kilencedig alkalommal keresték az...
Elkezdődött a Biztonság Hete a városban
Elkezdődött a Biztonság Hete a...
Idén a 4. osztályos iskolások állnak a...
Szüreti pincetúra a Szépasszonyvölgyben
Szüreti pincetúra a...
Szüreti mulatságra várták a...
Több mint 50 civil szervezet mutatkozott be
Több mint 50 civil szervezet...
26. alkalommal népesült be az Érsekkert...
FIDESZ: A baloldal nem foglalkozik a vidék helyzetével
FIDESZ: A baloldal nem foglalkozik a...
Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán...
Éter Plusz
Éter Plusz
Színvonalas programok, jó zene és...
Letették az esküt az elsős eventusos diákok
Letették az esküt az elsős eventusos...
Letették hagyományos év eleji esküjüket...
Visszatértek a látogatók az egri várba
Visszatértek a látogatók az egri...
A nyári turistaszezont értékelték és az...
A helyi és helyközi járatok összevonását tervezik
A helyi és helyközi járatok...
A Volánbusz Zrt.-vel tárgyalt az elmúlt...
Több mint 10 milliárd forint jut a civileknek
Több mint 10 milliárd forint jut a...
Október 4-től pályázhatnak a civil...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza
ESBA