Ugrás a fő tartalomhoz
2023. november 28. | Stefánia
Elindult az Eger Advent
November 25-én, szombaton elkezdődött az...
50 éves fennállását ünnepelte a Tinódi Tagiskola
Zenés, táncos gálaesttel ünnepelte 50...
Véradókat díjazott a Vöröskereszt
Adj vért és ments meg három életet!...
Egyre többen vásárolnak tisztán elektromos autót
A Zöld Mobilitás Konferencián a...
Helyreállították a leomlott támfalat
Az év elején leomlott támfalat...
 Helyreállították a leomlott támfalat
Elkészült a Szépasszonyvölgyben év...
Új burkolatot kapott három utca
Mintegy 18 millió forintból három utcát...
XXI. Dr. Renn Oszkár emlékülés
Huszonegyedik alkalommal tartott...
Osztják a LED-izzókat
Az önkormányzati kezdeményezés célja,...
Kotorják a patakmedret
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata...
50 éves a Wigner Kollégium
50 éves a Wigner Kollégium. A kerek...
Színes programokkal érkezik az Advent
Sajtótájékoztatón mutatták be az Eger...
Szociális Munka Napja
Szociális Munka Napja: A segítőket...
Felállították a város karácsonyfáját
Felállították Eger karácsonyfáját a...
Sokan érezték a bükki földrengést a környéken
Kedd este óta reng a föld a Bükkben....
Megérkezett Eger idei karácsonyfája
A 13 méteres, közel 2,5 tonnás...
Felkészült a téli üzemre a Városgondozás
Már felkészítették a gépeket és a...
Szakmai Szolfézs nap a zeneiskolában
Szakmai konferenciát rendeztek az Egri...
Márton-napi vacsora és újborkóstoló
Lúdkása, libacomb, lúdlábtorta és...
Elkezdték a karácsonyi dekorációk kihelyezését
Advent közeledtével elkezdődtek a...
Lámpásokat gyújtottak az óvodások
Mondókákkal, dalokkal és lámpásokkal...
Téli üzemmód a Közútnál
Felkészült a téli időjárásra a Magyar...
Már cégek is kérhetnek automatikus részletfizetést
Októbertől már cégek is kérhetnek...
Már kérhető az influenza elleni védőoltás
A szezonális influenza elleni védekezés...
A Dunaújvárosi Egyetemmel működik együtt
Együttműködési megállapodást kötött...
A Dunaújváros nyerte a bajnoki rangadót
Visszavágott a tavalyi bajnoki döntőben...
Pályaválasztási kiállítás a sportcsarnokban
Hetedikes és nyolcadikos diákok számára...
Befejeződött a Gyakorlóiskola épületeinek fejlesztése
Tantermek, tornacsarnokok és folyosók...
Egerben startolt a Blahalouisiana Szeressetek turnéja
Szeressetek turnéjának első...
Nyílt napot tartottak a Gyakorlóiskolában
Nyílt napot tartottak az Eszterházy...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!