Ugrás a fő tartalomhoz
2024. október 23. | Gyöngyi
19 borászat csatlakozott
Élőzene, kiállítás és 19 borászat...
Serdülő Országos Judo Bajnokság Egerben
Országos Judo Bajnokságot rendeztek...
Megemlékezés és Borlovag avatás
Az Egri Bikavér Borlovagrend...
Ismét gyermekzsivajtól hangos az Ovi-vár
Három héttel a tűzeset után, ismét...
Auti Pont nyílt a belvárosban
Megnyílt az AUTI Pont a belvárosban...
Az utolsó negyedben fordított a Digi-Eger
Sokáig úgy tűnt, hogy a BVSC pontokkal...
Újra megnyílt a Kátai Galéria
Több éves szünete után csütörtökön...
Ma van az Egri Vár Napja
Az 1552-es diadal Magyarország lelkében...
Tanulni élmény
Okleveleket adott át az Eszterházy Károly...
XVI. Agria Aut Art
Többek között festmények, fa- és...
A pedagóguspályát népszerűsítették
A kormány célja, hogy minél többen...
Okos parcellakő a Várban
Okos parcellakövet avattak Gárdonyi Géza...
Már érdemes cserélni az abroncsokat
Hajnalban már gyakoriak a fagyok október...
Nyert az egri platán az Év Fája versenyben
Megnyerte az idei Év Fája Versenyt az...
Énekléssel, bállal és szüreti felvonulással
Énekléssel, bállal és szüreti...
Felvételi az MCC-be
Elsősorban érdeklődő, nyitott diákokat...
Elkezdődött a VII. Magyar Közlekedési Konferencia
Elkezdődött a VII. Magyar Közlekedési...
Diákok látogattak szerkesztőségünkbe
Gárdonyis diákok látogattak el kedden...
Keresik Eger karácsonyfáját
Idén is várja a felajánlásokat a...
Már osztják a szociális tűzifát
A hideg idő beálltával már osztják a...
Három ősbemutatóval készülnek
Legendák jeligével hirdették meg az idei...
Fókuszban a 16. századi végvárrendszer
Magyarországi végvárak és európai...
Akadálymentes játszóteret adták át Egerben
Új akadálymentes játszóteret adtak át...
240 honvédkadét tett fogadalmat Egerben
4 Heves vármegyei oktatási intézmény 240...
A család Isten terve
Szent II. János Pál pápa családokhoz...
Helyi finomságok cseréltek gazdát
Idén 3. alkalommal rendeztek termelői...
Ülésezett az Egri Civil Kerekasztal
Ülésezett szerdán az Egri Civil...
Cicákká és kisegerekké változtak
A Gárdonyi Meseösvény programot harmadik...
Megvan a győztes csapat
Idén is a Wigneres diákok nyerték az...
Végvár konferencia és okosparcellakő-avatás
Hamarosan okosparcellakövet avatnak...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!