2020. július 06. | Csaba
Eger.hu
tobb-szaz-diak-taborozhat
Több száz diák táborozhat
Hat héten keresztül közel 500 gyermek...
nok-a-munkaeropiacon
Nők a munkaerőpiacon
Az életünk hosszának kitolódásával...
ter-zene-koncert-23914
Tér-Zene koncert
Szombat délután a Dobó téren adott...
kiallitas-nyilt-a-tanitvanyok-alkotasaibol
Kiállítás nyílt a tanítványok...
Az A&B Többnyelvű Összművészeti...
az-uznihajtani-br-bizonyult-a-legjobbnak
Az Űznihajtani BR bizonyult a...
Lezárult az Egri Városi Kispályás...
kormanyzati-tamogatast-kap-a-korona-borhaz-23908
Kormányzati támogatást kap a Korona...
564 millió forint értékű beruházás...
a-karelharitasban-resztvevoket-koszontottek
A kárelhárításban résztvevőket...
A június 26-27-i esős időt követő...
ujra-varjak-az-olvasokat-a-bevasarlokozpontb-23906
Újra várják az olvasókat a...
Július 3-tól ismét várják az olvasókat...
a-start-eger-program-es-polgarmesteri-tajekoztato-23905
A Start Eger program és polgármesteri...
A Start Eger program és polgármesteri...
tulzasnak-tartja-a-mi-hazank-23904
Túlzásnak tartja a Mi Hazánk
Mirkóczki Ádám polgármester...
oltasfigyelmeztetes-sms-ben-23903
Oltásfigyelmeztetés SMS-ben
A gyerekek szempontjából a kötelező,...
bikesafe-ingyenesen-regisztralhatok-a-kerekparok-23902
BikeSafe – Ingyenesen...
Ingyenesen lehet regisztrálni a...
ujra-elerheto-a-lomtalanitasi-szolgaltatas-23901
Újra elérhető a lomtalanítási...
Július elsejétől újra igénybe vehető a...
ujra-osszeult-a-varosi-kepviselo-testulet-23895
Újra összeült a városi...
A veszélyhelyzet megszűnése után...
kozossegi-haz-epul-a-lajosvarosban-23894
Közösségi ház épül a...
Régóta dédelgetett tervét válthatja...
csak-egy-szabad-magyarorszagot-akartunk--23893
Csak egy szabad Magyarországot...
Díszpolgári címet kapott vitéz, lovag...
2-millio-forint-adomany-a-korhaznak-23892
2 millió forint adomány a kórháznak
2 millió forintot adományozott a Markhot...
ujraindult-a-kemenyellenorzes-23891
Újraindult a kéményellenőrzés
Július elsején újrakezdte a társasházi...
kosztumos-setara-invitaltak-az-erdeklodoket-23890
Kosztümös sétára invitálták az...
Különleges sétára várták az...
nyari-taborok
Nyári táborok
A nyári szünet nem csak a pihenésről...
julius-2-tol-megszunik-az-ingyenes-parkolas
Július 2-től megszűnik az ingyenes...
Július 2-tól Egerben is megszűnik az...
milliardokkal-tamogatjak-a-diakok-nyari-23887
Milliárdokkal támogatják a diákok...
Idén összesen 3 milliárd forint állami...
mi-hazank-a-varos-erdeke-a-legfontosabb
Mi Hazánk: a város érdeke a...
Nem bírálták a járvánnyal kapcsolatos...
fidesz-kdnp-kesobb-tartanak-a-bikaver-unnepet-23885
Fidesz-KDNP: Később tartanák a...
A Fidesz-KDNP egri frakciója a Senator-Ház...
az-uszodak-elott-legyen-a-ringelhann-utca--23884
Az uszodák előtt legyen a Ringelhann...
Az Egri Fertálymesteri Testület azt...
semmelweis-nap-23880
Semmelweis nap
Az egészségügyi dolgozók munkáját...
seta-bihari-janos-nyomaban-23877
Séta Bihari János nyomában
Bihari János nyomában elnevezéssel...
adomanyok-az-arvizkarosultaknak-23871
Adományok az árvízkárosultaknak
Adománygyűjtésbe kezdtek az egri Markhot...
ujra-vizben-az-egri-uszok-23870
Újra vízben az egri úszók
Újra edzésben az Egri Úszó Klub tagjai....
a-klimatisztitas-fontossagara-figyelmeztetnek-23869
A klímatisztítás fontosságára...
Nem érdemes elfeledkezni a klímák...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza