2020. december 05. | Vilma
Eger.hu
a-koronavirus-fertozes-az-etelosztasokat-24611
A koronavírus-fertőzés az...
Míg az Ételt az Életért Alapítvány...
teli-madaretetes-24610
Téli madáretetés
A kertekbe, ablakokba vagy az erkélyekre...
a-mikulas-ajandekozta-meg-a-versmondo-24609
A Mikulás ajándékozta meg a...
Édességgel teli csomagokkal lepte meg a...
atadtak-a-legjobb-megyei-generatorkezelonek-24608
Átadták a legjobb Megyei...
Idén is Barta Gábor mezőőr vehette át a...
visszakapjak-szimbolumaikat-a-szenteket-abrazolo-24606
Visszakapják szimbólumaikat a...
Szinte teljesen elkészült az egri Bazilika...
tomegkozlekedes
Tömegközlekedés
A vasúti közlekedéshez igazított...
egyre-tobben-fektetnek-babakotvenybe
Egyre többen fektetnek babakötvénybe
Egyre többen élnek a Magyar...
kezilabda-az-eszterhazy-sc-a-kispestet-fogadja-24602
Kézilabda – Az Eszterházy SC a...
Az NB I/B-s Eszterházy SC női kézilabda...
dr-pocs-alfred-a-virusok-artalmas-hatasahoz
Dr. Pócs Alfréd a vírusok ártalmas...
Dr. Pócs Alfréd arra kéri az egrieket,...
len-euro-kupa-penteken-zagrabba-indul-a-zf-eger-24599
LEN Euro-kupa - Pénteken Zágrábba...
Az idei szezonban sem marad nemzetközi...
levegoszuroket-kapott-24598
Levegőszűrőket kapott
Tíz légtisztító készüléket kapott az...
30-darab-fat-ultetnek-el-a-sas-ut-menten-24597
30 darab fát ültetnek el a Sas út...
30 darab fával gazdagodik a Sas út...
bovitett-tanszuneti-menetrend
Bővített tanszüneti menetrend
A koronavírus járványra tekintettel, a...
projektzaro-kiterjesztett-valosag-testkozelben-24592
Projektzáró: Kiterjesztett valóság...
A Kiterjesztett valóság testközelben...
200-csalad-kap-adomanyt-onkormanyzati-segitseggel
200 család kap adományt...
Tartós élelmiszer, tea és édesség is...
negy-facsemetet-ultettek-el-24589
Négy facsemetét ültettek el
Négy csemetét ültetett el az 1552 fa...
gyermekkorunk-kedvencei-hoditottak-24588
Gyermekkorunk kedvencei hódítottak
Idén is 10 népszerű meseszereplő lakta...
december-31-ig-igenyelheto-az-ado-visszaterites-24587
December 31-ig igényelhető az...
Akár százötvenezer forintot is...
rendhagyo-gyertyagyujtas-24586
Rendhagyó gyertyagyújtás
Fellobbant az első gyertya lángja a város...
mar-lehet-szavazni-eger-csillagaira
Már lehet szavazni Eger Csillagaira
Öt kategóriában 15 jelölt közül...
nehez-helyzetbe-kerultek-a-vendeglatohelyek
Nehéz helyzetbe kerültek a...
Nehéz helyzetbe kerültek a...
a-valasztasi-torvenymodositast-kifogasolja-24583
A választási törvénymódosítást...
A választási törvény módosítását...
iden-is-szamos-segelyakciot-indit-a-karitasz-24582
Idén is számos segélyakciót indít...
Több segélyprogrammal igyekszik szebbé...
kezilabda-sbs-eger-sport36-komlo-33-26-24581
Kézilabda: SBS-Eger – Sport36-Komló...
Az NB I-es férfi kézilabda bajnokságban...
decemebr-1-tol-uj-forgalmi-rend-lep-eletbe-24580
Decemebr 1-től új forgalmi rend lép...
A környéken élők kezdeményezésére új...
ozongeneratort-adomanyoztak-a-karitasznak
Ózongenerátort adományoztak a...
Ózongenerátort adományozott egy autókat...
unnepi-diszbe-oltoztettek-a-varos-karacsonyfajat
Ünnepi díszbe öltöztették a város...
Ünnepi díszbe öltöztették Eger...
vizilabda-egy-gyozelem-egy-vereseg
Vízilabda: egy győzelem, egy vereség
A ZF-Eger mindkét felnőtt csapata hazai...
a-szakma-kivalosagait-tuntettek-ki-az-emlekulesen-24575
A szakma kiválóságait tüntették ki...
Az első magyar orvosi kar...
eszterhazy-sc-vs-dunakeszi-38-18-24574
Eszterházy SC – VS Dunakeszi 38-18
Az NB I/B-s Eszterházy SC női kézilabda...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza