2020. április 01. | Hugó
Eger.hu
a-fogorvosok-is-csak-surgos-eseteket-latnak-el
A fogorvosok is csak sürgős eseteket...
A fogászat kiemelten fertőzésveszélyes...
kozzetettek-a-megyei-bontast-23321
Közzétették a megyei bontást
A kormányzati tájékoztató oldalon...
csokkeno-forgalom-23320
Csökkenő forgalom
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató...
maci-akcio-megerkezett-az-adomany-a-korhazba-23319
Maci Akció: Megérkezett az adomány a...
Átadta a Maci akció során összegyűlt...
noi-sportok-23318
Női sportok
Üresek a sportlétesítmények, nem töltik...
nem-kozlekedik-negy-buszjarat-aprilis-2-tol-23317
Nem közlekedik négy buszjárat...
Április másodikától a...
szigorubb-szabalyok-szerint-zajlott-a-veradas-23316
Szigorúbb szabályok szerint zajlott a...
Véradásra várta a segíteni...
keves-tartalekkal-rendelkeznek-az-agazatban
Kevés tartalékkal rendelkeznek az...
Egyelőre csak feltételezni lehet a...
a-taxisoforok-is-felkeszultek-a-jarvany-ellen
A taxisofőrök is felkészültek a...
A koronavírus-fertőzés hatására...
kijarasi-korlatozas-jarorozve-ellenoriz
Kijárási korlátozás: járőrözve...
Március 28-tól az ország egész...
tovabbra-is-vegezhetok-a-mezogazdasagi-munkak
Továbbra is végezhetők a...
A mezőgazdasági munkákat nem akadályozza...
kerdoiv-a-koronavirussal-kapcsolatban
Kérdőív a koronavírussal...
Magyar Adatszolgáltató Kérdőív címmel...
az-atlathatosagot-szolgalna-az-uj-bortorveny
Az átláthatóságot szolgálná az...
A helyi borok védelmét, valamint a...
sport-a-karantenban
Sport a karanténban
A bajnokságok felfüggesztését követően...
atadtak-a-maci-akcion-befolyt-osszegbol-vett-eszkozt
Átadták a Maci Akción befolyt...
A Round Table Hungary 3-as asztala átadta a...
helyi-termeloi-webaruhaz-nyilt
Helyi termelői webáruház nyílt
A koronavírus-járvány miatt egy időre...
alkotoi-palyazat-a-tuzmegelozesrol-23302
Alkotói pályázat a...
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság...
tavasszal-is-etessuk-a-madarakat
Tavasszal is etessük a madarakat
A madáretetést tavasszal is érdemes...
elkezdodott-az-elelmiszercsomagok-osszeallitasa
Elkezdődött az élelmiszercsomagok...
A hétvégén elkezdődött annak az 1200...
hamarosan-mar-elesben-is-fertotlenitik
Hamarosan már élesben is...
Hamarosan már élesben is fertőtlenítik a...
osszefogas-onkentesek-varrtak-szajmaszkot
Összefogás: Önkéntesek varrtak...
Ingyenesen biztosít textil szájmaszkot...
kutyasetaltatas-utan-is-figyeljunk-a-higieniara-23297
Kutyasétáltatás után is figyeljünk...
Kutyasétáltatás után is fontos...
koronavirus-gyorsteszteket-vasarol-a-varos-23292
Koronavírus-gyorsteszteket vásárol a...
Újabb döntéseket hozott az önkormányzat...
kijarasi-korlatozas-marcius-28-tol-23291
Kijárási korlátozás – Március...
Március 28-tól kijárási korlátozást...
tizmillio-forintos-adomany-erkezett-a-korhazba
Tízmillió forintos adomány érkezett...
Tízmillió forintos támogatással segíti...
facsemeteket-osztottak-szet
Facsemetéket osztottak szét
1800 őshonos facsemetét osztott ki tagjai...
szinhazi-vilagnap-online-tartalmakkal
Színházi Világnap: online...
A járványhelyzet miatt rendhagyó módon...
pneumobile-2020-toroltek-az-idei-versenyt
Pneumobile 2020: törölték az idei...
Hivatalosan is jelezték a szervezők, hogy...
internet-fiesta-23286
Internet Fiesta
A digitális írástudás fejlesztése, a...
tisztesseges-kereskedelmet-szeretne-a-hkik
Tisztességes kereskedelmet szeretne a...
A tisztességes gazdasági környezet...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza