Pál Sándor: A Jóisten mellénk állt
315 és fél ezer mázsa védett eredetű szőlő termett 2013-ban az egri borvidéken – ezt Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke hirdette ki a borszentelés után. A hideg, csapadékos tavasz után néhol még a nyári jégverés is gondot okozott, aztán a Jóisten mellénk állt – fogalmazott az elnök. A szakemberek szerint átlagos mennyiségű, de kiváló minőségű termést szüretelhettek az egri borvidék termelői ősszel.
Karácsonykor ünnepeltük, hogy megjelent közöttünk az Isten, emberré lett, közöttünk lakott, vállalta az embersorsot. Amikor fogytán volt a bor, a vizet borrá változtatta, mert azt akarta, hogy az ünnep teljes legyen, azt akarta, hogy az életünk is teljes legyen – ezt Palánki Ferenc püspök mondta szentbeszédében a Szent János napi borszentelésen. A püspök arra hívta fel a figyelmet: ne a világot akarjuk megváltoztatni, hanem magunkat, és akkor meg fog változni körülöttünk a világ. Ha jobbá válunk, jobb lesz a világ, a város, az egyházmegye.
A szentmise végén áldást kért a borra és azokra, akik Szent János tiszteletére ezekből a borokból isznak.
A szentmise után a borrendek, a borvidék hegyközségei, a termelők és a fertálymesterek átvonultak a Líceumba, ahol Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kihirdette a 2013-ban évben termett védett eredetű minősítésű szőlőtermés mennyiségét. Az egri borvidéken több mint 315 és fél ezer mázsa szőlő termett, az átlag 64 és fél mázsa hektáronként. Kétszer annyi kék szőlő termett, mint fehér. A hideg, csapadékos tavasz után néhol még a nyári jégverés is gondot okozott, aztán a Jóisten mellénk állt – fogalmazott az elnök, és átlagos mennyiségű, de kiváló minőségű szőlőt szüreteltek a termelők.
91 és fél ezer hektoliter bort minősítettek idén, ebből 58 ezer hektoliter bikavér, 2373 hektoliter Egri Csillag volt – jelentette be Patai István, az Egri Borvidék Borminősítő Bizottságának elnöke. Oklevéllel ismerték el két borminősítő, dr. Lékó László és Tarsoly József munkáját. A hegybíró szerint az idei termés jó, komolyabb, magas minőségű borok készülhettek belőle.
Átadták az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért érmet. Az elismerést Bíró József kapta, az indoklás szerint sokat tett a turizmusért, a gasztronómiáért, a szőlő- és borkultúráért. Ő volt az egyik szülőatyja a Bikavérünnepnek is. Bíró József azt mondta: Eger, az egri bor sokkal nagyobb sikerre lenne képes, csak összefogásra van szükség.
Átadták az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért érmet. Az elismerést Bíró József kapta, az indoklás szerint sokat tett a turizmusért, a gasztronómiáért, a szőlő- és borkultúráért. Ő volt az egyik szülőatyja a Bikavérünnepnek is. Bíró József azt mondta: Eger, az egri bor sokkal nagyobb sikerre lenne képes, csak összefogásra van szükség.