Kezdődhet a szüret
Százhúsz – százharmincféle bort lehetett hétvégén kóstolni a XI. Egri Bormustrán. A szüreti felvonulás után kihirdették a szüret kezdetét is.
- Van ez, amit ön fogyaszt, ez a száraz változat, meg van belőle egy késői szüretelésű, egy ilyen aszús jellegű félédes borunk.
A pincészet chardonnay borait mutatja be az egyik üzletkötő. Nem csak a borokról, a szőlő termőhelyéről is mesélt. Szinte minden érdekli a bormustra vendégeit, ami a borral kapcsolatos. Vendégek pedig mindenfelől érkeztek.
– Sok a lengyel ajkú, német, illetve a tegnapi napon találkoztam Ausztráliából érkezett turistákkal is, akik itt kóstoltak vörösborokat. Nagyon tetszett nekik a Bikavér – mondja Adorján Tamás, a Gajdos Pincészet üzletkötője.
Magyarországon a 22 borvidékből az egri a legösszetettebb: a jégbortól az édes fehéren keresztül a száraz vörösig minden megterem – jó minőségben.A XI. Egri Bormustrán 120-130 féle bort lehetett kóstolni. Az ünnepen az egri borászok a legjobb boraikkal jelentek meg, köztük olyanokkal, amelyek nemzetközi versenyen érmet szereztek.
– Már mindenki nagyon jól tudja, hogy ide csak minőségi, jó portékával lehet kijönni - mondja a szervező Egri Bormíves Céh titkára, Simkó Zoltán. - Az elején még szelektáltunk, én tegnap este egy kicsit kóstolgattam, meg ma is fogok kóstolgatni. Csak nagyon jó borok vannak kint a Dobó téren.
Három napon keresztül világzenei koncertek szóltak a borozáshoz, jazz- és népzenészek léptek fel a Dobó téren.A hagyományőrző együttesek, a borlovagrendek és a borbarát hölgyek szüretnyitó felvonulást tartottak a belvárosban. Dr. Pók Tamás, az Egri Bormíves Céh elnöke a hegyközség választmánya nevében kihirdette a szüret kezdetét.A több mint ötezer hektáros egri borvidéken hatvanféle szőlőt termesztenek, a korai fajtákat már szüretelik.