2020. november 27. | Virgil
Eger.hu

Tegnapig lehetett kérni a HIPA adóelőleg mérséklését

Létrehozva: 2020. szeptember 16.  |  Utoljára frissítve: 2020. szeptember 16.

2020. szeptember 15-ig lehetett kérni a 2020. évi helyi iparűzési adóelőleg mérséklését


A végleges (2019. évi) adófizetésre él a szeptember 30-i halasztás lehetősége, ám az adóelőleg fizetés változatlan határidőben 2020. szeptember 15-i nappal volt esedékes, függetlenül attól, hogy az adóbevallást az adózó 2020. szeptember 15-e előtt, vagy után teljesíti.

 

Az adózó az iparűzési adóelőleg esedékességének időpontjáig (2020. szeptember 15-ig) benyújtott kérelmében a helyi iparűzési adóelőleg módosítását kérhette az önkormányzati adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak adatai alapján fizeti, és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Az adózó kérelmében megjelölhette a tárgyévi várható adó összegét, valamint a módosítani kért adóelőleg összegét.

 

Az előleg mérséklés kérelemre történik, annak benyújtásának lehetősége jogvesztő, így a szeptemberi előlegfizetés tekintetében 2020. szeptember 15-ig állt fent. (Ha az eljárás során az adózó valamely határidőt önhibáján kívül elmulasztott, igazolási kérelmet terjeszthet elő. Az igazolási kérelem befogadásáról az önkormányzati adóhatóság dönt. Az igazolási kérelmet legkésőbb az elmulasztott határidőtől számított, de legfeljebb negyvenöt napon belül terjeszthető el a benyújtott kérelemmel együtt. /AIR.53.§/ )

 

Az önkormányzati adóhatósághoz beérkezett kérelmekben 98.764 ezer forint összegben kértek előleg mérséklést az adózók.

 

Fizetési könnyítéssel az általános szabályok szerint (Art. 198.§) továbbra is élhetnek a vállalkozások. Fizetési halasztás és részletfizetés (fizetési könnyítés) az adózó és az adó megfizetésére kötelezett személy kérelmére az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adóra engedélyezhető. A fizetési könnyítés abban az esetben engedélyezhető, ha a fizetési nehézség a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható, és átmeneti jellegű, az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető. A kérelem elbírálása és a feltételek meghatározása során figyelembe kell venni a fizetési nehézség kialakulásának okait és körülményeit. Nem engedélyezhető fizetési könnyítés a beszedett idegenforgalmi adóra. Az első fokú önkormányzati adóigazgatási eljárások közül a fizetési könnyítésre és az adómérséklésre irányuló eljárásért a gazdálkodó szervezeteknek 10.000 forint illetéket kell fizetniük. A természetes személyeknek – ideértve az egyéni vállalkozókat is – az ilyen eljárások után illetéket nem kell fizetniük.

 

A részletekről itt olvashat: https://eger.hu/public/uploads/2020-03-03-tajekoztato-a-fizetesi-kedvezmenyekrol-adoeloleg-merseklesrol-2020_5e5e4da2cc883.pdf

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetésével hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez. Továbbra is jó egészséget kívánunk minden Kedves Ügyfelünknek, Munkatársaiknak és Családtagjainak egyaránt!

 

Eger, 2020. szeptember 16.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza