2020. december 03. | Ferenc
Eger.hu

Szeptemberi idegenforgalmi adóbevallás hatráideje

Létrehozva: 2020. szeptember 29.  |  Utoljára frissítve: 2020. szeptember 29.

A 2020. szeptember havi idegenforgalmi adóbevallás végső benyújtási határideje 2020. október 15-i nappal lejár!


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága tájékoztatja a szálláshely üzemeltetőket, hogy a Veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 36. § (1) bekezdése értelmében „A 2020. április 26-tól 2020. december 31-éig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz."

 

Az említett jogszabályhely értelmében a beszedésre kötelezettnek az adókötelezettséget továbbra is havonta be kell havonta vallania, de nem kell az adót beszedni a vendégtől.

 

Az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig kell adóbevallást benyújtani.
/Art. 2. mellékletének II. rész A) pont 3. alpontja/

 

A havi adóbevallásokból - továbbra is - ki kell tűnnie az adóköteles és adómentes vendégéjszakák számának.

 

A havi adóbevallás alapját az elektronikus vagy más nyilvántartások adatai, adatbázisok, számlák, bizonylatok jelentik. Tájékoztatjuk, hogy az NTAK rendszerében lévő online adatokat az önkormányzati adóhatóság havonta összeveti a benyújtott adóbevallásokkal.

 

Csak abban az esetben nem kell bevallani a „megállapított" idegenforgalmi adót, ha annak összege úgy nulla forint, hogy az adott hónapban egyáltalán nem volt egyetlen vendég sem. Abban az esetben se kell bevallást beadni, ha volt ugyan vendég a szálláshelyen, ám ők valamennyien adómentes /Htv. 31.§ a) - f)/ jogcímen tartózkodtak a szálláshelyen. A mentes jogcímet a szálláshelynek későbbiekben igazolni kell. Természetesen nullás havi bevallás benyújtható ilyen esetben is, így a hibázás lehetősége későbbiekben kizárható!

 

Ha adókötelesnek minősülő vendég eltöltött minimum egy vendégéjszakát is az adott hónapban, úgy az idegenforgalmi adóbevallást teljes egészében és a teljes vendégszámra vonatkozóan el kell készíteni (adóköteles és adómentes bontásban) és be kell nyújtani az előírt határidőig.

 

A szálláshely üzemeltető az Elektronikus Önkormányzati Portálról https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  tudja az idegenforgalmi havi adóbevallás megtételét indítani.

 

A havi idegenforgalmi adóbevallás megtételére - a Portálra belépve az „ÁGAZAT" (Adóügy) „ÜGYTÍPUS" (Idegenforgalmi adó) lehetőség kiválasztását követően - az „ADÓBEVALLÁS AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL (2020.01.01-TŐL)" nyomtatvány szolgál.

 

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózó, adóbeszedő (gazdálkodók, egyéni vállalkozók) az adóbevallást köteles elektronikus úton benyújtani.

 

Papír alapú bevallási nyomtatványt csak olyan magánszemélyek nyújthatják be, akik nem minősülnek egyéni vállalkozónak. Ők honlapunkra belépve https://www.eger.hu/hu/adougyek/idegenforgalmi-ado  tölthetik le a havi adóbevallást, vagy igényelhetnek nyomtatványt papír alapon, az ügyfélszolgálaton is.

 

Az önkormányzati adóhatóságnál az elektronikus ügyintézés folyamatosan /24/7/365/ a hét minden napján napi 24 órában biztosított. Az Elektronikus Önkormányzat Portál az adózók számára biztosítja az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat. Otthonról, személyes megjelenés nélkül nyújthatnak be adóbevallást.

 

Ha információt szeretne, hívhatja központi telefonszámunkat +36 (36) 523-700 és munkaidőben kollégáink készéggel állnak az Önök rendelkezésére!

 

A változásokról folyamatosan frissülő információkat a város honlapján találhatnak az érdeklődők: https://www.eger.hu/hu/adougyek

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetésével hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez. Továbbra is jó egészséget kívánunk minden kedves ügyfelünknek, munkatársaiknak és családtagjainak egyaránt!

 

Eger, 2020. szeptember hó.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza