2020. május 28. | Emil
Eger.hu

Készpénzmentes fizetési lehetőségek

Létrehozva: 2020. március 26.  |  Utoljára frissítve: 2020. március 26.

A vírus elleni küzdelem része lehet a készpénzmentes fizetés!


A koronavírus elleni küzdelem egyik fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy éppen okosórával fizetnek mindenhol ahol csak lehet. A kutatók szerint a koronavírus napokig életben tud maradni a tárgyakon, így a bankjegyeken is. Fontos az is, hogy mindenki inkább az interneten intézze az ügyeit. A készpénzmentes tranzakciók nemcsak gyorsabbak, hanem higiénikusabb megoldást nyújtanak, mint a készpénz.

 

Az időskorúak védelme a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos, és azt javasoljuk a fiatalabb korosztálynak, hogy segítsenek az időseknek a bevásárlásban, a csekkek befizetésében és használjanak készpénzmentes megoldásokat.

 

Kérjük, hogy részesítse előnyben a személyes kontaktust nem igénylő, elektronikus (átutalás, iCsekk, bankkártyával VPOS-on, Önkormányzati Hivatali Portál felületen keresztül) fizetési módokat!

 

Jelenleg az személyes ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel, így POS-terminálon keresztül a hivatalban nem lehet fizetést indítani.

 

I. Átutalás belföldi pénzforgalmi vagy fizetési számláról

 

Átutaláskor a számlaszám és a számla nevének megadásához segítséget nyújt a honlapon közzétett számlaszámjegyzék: https://www.eger.hu/hu/adougyek/szamlaszamok.

 

Ugyanezen az elérési útvonalon https://www.eger.hu/hu/adougyek/hirek-aktualitasok/c/elindult-az-azonnali-fizetesi-rendszer-afr-  az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetéséről is részletes tájékoztató található. Az AFR előnye, hogy minden 10 millió forint alatti utalása, az év minden napján, 0-tól 24 óráig másodpercen belül teljesül, azaz megjelenik a célszámlán, hacsak Ön nem jelölt meg későbbi terhelési napot.

 

II. Befizetés az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül

 

Mindenki számára elérhető az adóügyekben az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.

 

Itt a nap 24 órájában lekérdezhető a részletes adószámla kivonat is.

 

A https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  oldalra kattintva az ügyfél az önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl.: iparűzési adó, idegenforgalmi adó, építményadó, gépjárműadó stb.) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.

 

Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl.: ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.

 

A részletekről itt olvashatnak: https://www.eger.hu/hu/adougyek/hirek-aktualitasok/c/elektronikus-fizetesi-szolgaltatas-lehetosegerol

 

III. Átvezetés

 

Az előzőeken túl a belföldi adózók átvezetéssel is kiegyenlíthetik fizetési kötelezettségeiket, ha más helyi adó vagy gépjármű adónemen túlfizetésük van.

 

Ehhez egy ún. átvezetési kérelmet kell benyújtani.

 

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  Adóügyek / Általános nyomtatványok /TÚLFIZETÉS ÁTVEZETÉSI ÉS VISSZATÉRÍTÉSI KÉRELEM

 

IV. Befizetés készpénzátutalási megbízással (sárga csekken)

 

A postai csekk QR kód esetében iCsekk szolgáltatással okoseszközről is be lehet fizetni, de az adatok ismeretében átutalással is kiegyenlíthető az összeg. A csekk pontosan tartalmazza a fontosabb adatokat (számlaszám, összeg, esedékesség, adózó adatai stb.).

 

V. Ki hogyan fizethet?

 


Természetes személy (magánszemély, egyéni vállalkozó)

 

- ha pénzforgalmi számla nyitására kötelezett:

• belföldi pénzforgalmi számlájáról átutalással,
• VPOS-fizetéssel EFER
• átvezetés

 

 

- ha pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett:

• belföldi fizetési számlájáról átutalással,
• sárga csekkel, iCsekk
• VPOS-fizetéssel EFER
• átvezetés

 


Nem természetes személy (gazdálkodó)

 

- ha pénzforgalmi számla nyitására kötelezett:

• belföldi pénzforgalmi számlájáról átutalással,
• VPOS-fizetéssel
• átvezetés

 

- ha pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett:

• belföldi fizetési számlájáról átutalással,
• sárga csekkel, iCsekk
• VPOS-fizetéssel
• átvezetés

 

Részletekről honlapunkon https://www.eger.hu/hu/adougyek  tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Eger, 2020. március hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza