2020. november 27. | Virgil
Eger.hu

Iparűzési adóbevallás határideje

Létrehozva: 2020. augusztus 31.  |  Utoljára frissítve: 2020. augusztus 31.

A helyi iparűzési adó (HIPA) bevallásának végső határideje 2020. szeptember 30-a


Idén eltérő szabályok élnek a 2019. évi helyi iparűzési adóbevallás benyújtására és a végleges adófizetés határidejére /szeptember 30/, valamint a 2020. évi adóelőleg fizetés /szeptember 15/ összegére vonatkozóan!

 

Eger Megyei Jogú Város közigazgatási területén székhellyel, telephellyel rendelkező és helyi iparűzési adóban érintett vállalkozások közel 60%-a már beadta a 2019-es adóévről szóló iparűzési adóbevallását, holott annak határideje idén szeptember 30-ára változott. E kedvező szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak akkor, ha a beszámoló közzétételi kötelezettségük április 22. és szeptember 30. között esedékes.

 

A COVID-19-járvány egyik legnagyobb adókönnyítése volt, hogy a vállalkozások 4 hónapos csúszással adhatják be az adóbevallást, illetve fizethetik meg az adókülönbözetet. /Az önkormányzatnál kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozókat (KATA) ez nem érintette, hiszen nekik a bevallás benyújtási határidő a koronavírus megjelenése előtt volt esedékes (2020. január 15)./

 

A beszámoló és az ahhoz kapcsolódó éves bevallások, így a helyi iparűzési adó, a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója benyújtására és az adó megfizetésére nyitva álló határidő az idén négy hónappal meghosszabbodott. A változás országosan mintegy 600 ezer céget és több mint 1 millió vállalkozót és szervezetet érinthet.

 

A hipa bevallás benyújtásának végső határidejéig (2020. szeptember 30.) elegendő elkészíteni és elektronikusan megküldeni a 2019-es adóévet lezáró iparűzési adóbevallást, valamint az iparűzési adót megfizetni is eddig az időpontig kell.

 

Az önkormányzati adóhatóság számítása szerint Egerben mintegy 70 millió forint marad szeptember 30-ig a vállalkozásoknál, ami jelentős anyagi megtakarítás, hiszen ezt összeget már május 31-ig be kellett volna fizetni az önkormányzat adószámlájára.

 

Azoknak az adózóknak, akiknek rendelkezésre állnak az adózási adatok az iparűzési adóbevallást bármikor elkészíthetik és benyújthatják, számukra az önkormányzati adóhatóságunk kifejezetten javasolja is a szeptember 15-e előtti beküldést, hiszen így a szeptemberi előlegrész megállapítása az eddig megismert általános szabályok alapján történik. /A 2019. évi végleges adó különbözetét elegendő ekkor is szeptember 30-ig megfizetni./

 

A végleges adófizetésre él a szeptember 30-i halasztás lehetősége, ám az adóelőleg fizetés változatlan határidőben 2020. szeptember 15-i nappal lesz esedékes, függetlenül attól, hogy az adóbevallást az adózó szeptember 15-e előtt, vagy után teljesítik.

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetésével hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez. Továbbra is jó egészséget kívánunk minden kedves ügyfelünknek, munkatársaiknak és családtagjainak egyaránt!

 

Eger, 2020. augusztus


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza