2020. november 27. | Virgil
Eger.hu

Hiánypótoltatás építményadóban

Létrehozva: 2020. szeptember 04.  |  Utoljára frissítve: 2020. szeptember 04.

Önkormányzati adóhatóság hiánypótoltató eljárása az építményadó megállapítása érdekében


Eger Megyei Jogú Városban az önkormányzati adóhatóság több tízezer adóköteles építményt tart nyilván, így előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem megfelelő módon történik meg az adatbejelentés, vagy akár az teljesen elmaradt. Általános szabály, hogy az építményeket érintő változásokat az adóévet követő év január 15-ig kell adatbejelentést formájában megtenni az érintetteknek.

 

Az adóalanyoknak /tulajdonos/haszonélvező/, akiknél a lakással vagy más nem lakás céljára szolgáló építménnyel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt az elmúlt évben, arról január 15-ig adatbejelentést kellett teljesíteniük - az adóév első napján fennálló állapotnak megfelelően - az önkormányzati adóhatóság felé. /Az adókötelezettséget azért is fontos határidőben megtenni, mert ennek megfelelően változhat az adófizetése./

 

Önmagában az ingatlan nyilvántartásban (földhivatalnál) történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést. Mivel az adónem ún. „kivetéses" jellegű vagyoni típusú helyi adó, így az adó alanya az adatbejelentő lap benyújtásával jelenti be, változtatja, illetve szünteti meg az adókötelezettségét.

 

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

 

Eger, 2020. szeptember hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza