2021. május 17. | Paszkál
Eger.hu

Hiánypótoltatás az építményadóban

Létrehozva: 2021. április 27.  |  Utoljára frissítve: 2021. április 27.

Az önkormányzati adóhatóság a napokban kezdte meg az ingatlanügyi hatóság adatszolgáltatásában lévő adatok tömeges összevetését az adózás alá bejelentett építmények adataival, így hiánypótoltató eljárása számíthatnak, azok a tulajdonosok, akik nem megfelelően adóznak az építményadóban


Eger Megyei Jogú Városban az önkormányzati adóhatóság több ezer adóköteles építményt tart nyilván, így előfordulhatnak olyan esetek, amikor az adózók részéről nem megfelelő módon történik meg az adatbejelentés, vagy akár az teljesen elmarad.

 

Az önkormányzati adóhatóság a napokban kezdte meg az ingatlannyilvántartásban lévő adatok tömeges összevetését az adózás alá bejelentett építmények adataival. Amennyiben, olyan építményekre bukkannak az adóhatóság munkatársai, amelyek nem, vagy nem megfelelően adóznak - és azok hivatalból történő adóztatása nem lehetséges - hiánypótlásra szólítja fel az érintett tulajdonosokat. Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy az adózó helytelen adatokkal készítette el a bevallását, vagy későbbiekben az adatbejelentését, így ezt is pontosítani, javítani kell az érintettnek.

 

Fontos azt is tudni, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban (földhivatalnál) történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést. Mivel az adónem ún. „kivetéses" jellegű vagyoni típusú helyi adó, így az adó alanya az adatbejelentő lap benyújtásával jelenti be, változtatja, illetve szünteti meg az adókötelezettségét.

 

Az adatbejelentési nyomtatvány benyújtásának kötelezettsége azokat terheli, akik/amelyek az építményadó alanyának minősülnek és a tulajdonukban álló, illetve a vagyoni értékű jogukkal terhelt építmény (épület, épületrész) fekvése szerinti települési önkormányzat az építményadót bevezette. Az adókötelezettség keletkezését, megszűnését, változását kiváltó ok bekövetkeztét követő év január 15-ig kell az adatbejelentést benyújtani.

 

Az adatbejelentés legegyszerűbb módja, ha Ön az Elektronikus Önkormányzati Portálon /itt lehet belépni/ https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  belépve az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról" szóló ASP-ADÓ-31 számú nyomtatványt készítik el és azt elektronikusan, vagy papír formátumban küldik be. Egyéni vállalkozóknak és vállalkozásoknak, jogi személyeknek kötelező az elektronikus út, magánszemélyeknek ez csak javasolt.

 

Az önkormányzati adóhatóság az adatbejelentési, változásbejelentési kötelezettség elmaradása, hiányos teljesítése, vagy a bejelentési, változásbejelentési kötelezettség valótlan adattartalommal történő teljesítése esetén - a mulasztás jogkövetkezményeire történő figyelmeztetés mellett - tizenöt napos határidő tűzésével felhívja az adózót az adókötelezettség - jelen esetben adatbejelentés - jogszerű teljesítésére. Ekkor még mulasztási bírság nem kerül előírásra, és ha az adókötelezettséget (adatbejelentést) az adózó teljesíti nem éri hátrányos szankció.

 

További részletekről a Tájékoztatók között bővebben itt olvashatnak az érdeklődők!

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetéseikkel hozzájárulnak Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger, 2021. április 27

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza