Ugrás a fő tartalomhoz
2024. április 16. | Csongor

Építményadó adókötelezettség

Létrehozva: 2022. december 20.  |  Utoljára frissítve: 2022. december 20.

2022. évi változások esetén az építményeket érintő adatbejelentést az érintetteknek 2023. január 15-ig kell megtenni az önkormányzati adóhatóság felé! (az adózók számára javasoljuk az adatbejelentés elektronikus úton történő benyújtását)


Fontos adatbejelentési határidő közeledik az építményadót érintően, ugyanis 2023. január 1-jei állapotnak megfelelően azon adóalanyok/tulajdonosok/haszonélvezőknek számára, akiknek az építményükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt a 2022. évben, arról 2023. január 15-ig adatbejelentést kell teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.

 

Az elektronikus ügyintézés az igazgatási szünet időtartama alatt teljes egészében elérhető, így, az adózók zavartalanul tudják ügyeiket elektronikusan indítani.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága az Elektronikus Önkormányzat Portálon / https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap /(továbbiakban: E-Portál) keresztül biztosítja ügyfelei/adózói számára az elektronikus ügyintézéshez szükséges szolgáltatásokat.

 

A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus ügyintézés, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével. Javasoljuk minden adózónknak, hogy válassza az elektronikus utat az ügyintézésben. (Bővebben erről honlapunkon olvashatnak.)

 

Az E-Portálon lévő adóügyi nyomtatványok esetében Bejelentkezéssel kell belépni az adózóknak a felületre és az űrlapok első oldalán az „Elektronikus kapcsolattartást engedélyezi?" kérdésre az „Engedélyezve" jelölésre kattintani! Ha Ön így nyújtja be kérelmét, elektronikus úton kap megadott tárhelyére választ, vagy értesül a döntésről.

 

Az „ÜGYINDÍTÁS" menüpontban van arra lehetőség, hogy az adózó építményadó adatbejelentését elkészítse és megtegye. Erre az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról" nevű nyomtatvány szolgál.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést.

 

Köszönjük szíves közreműködését.

 

Eger, 2022. december hó.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!