Ugrás a fő tartalomhoz
2023. december 01. | Elza

Eger a legnépszerűbb települések között októberben is

Létrehozva: 2022. december 21.  |  Utoljára frissítve: 2022. december 21.

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján a Mátra‒Bükk volt a második legnépszerűbb a turisztikai térségek között az év tizedik hónapjában Közel 300 ezer vendég fordult meg a hazai szálláshelyeken az idei őszi hosszú hétvégén (Forrás NTAK)


2022 októberében 98 ezer vendég érkezett a Mátra‒Bükk turisztikai térségbe, ahol 193 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták a szálláshelyeken. A térségben idén is a belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégéjszakák 87%-át hazai vendégek adták.

 

A szálláshelyek forgalmát tekintve Eger, Miskolc, Egerszalók, Gyöngyös és Szilvásvárad emelkedett ki, a térség teljes forgalmának kétharmadát mérték ezeken a településeken.

 

Mátra‒Bükk turisztikai térség szálláshelyein 2022 októberében 98 ezer vendég 193 ezer vendégéjszakát töltött el. Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján a Mátra‒Bükk volt a második legnépszerűbb a turisztikai térségek között, a Balaton térségét követően. A vendégéjszakák 87%-át a belföldi látogatók adták az év tizedik hónapjában, míg a tavalyi év azonos időszakában 90%, 2019 októberében pedig 85% volt a hazai vendégéjszakák aránya.

 

A hazai vendégforgalom idén októberben 20%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben ilyenkor. Tavaly októberrel összehasonlítva a külföldi vendégek száma 18%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 7%-kal volt több az idei év tizedik hónapjában.

 

A térség települései közül a vendégéjszakák száma alapján Eger az első 45 ezerrel, majd ezt követi Miskolc 38 ezer, Gyöngyös 18 ezer, Egerszalók 17 ezer, valamint Szilvásvárad és Bogács 10-10 ezer vendégéjszakával – ez az öt település adja a térség teljes vendégéjszaka forgalmának kétharmadát.

 

A havi idegenforgalmi adóbevallási adatok alapján a bevallott vendégéjszakák alakulása
2022. október hónap

Diagram a bevallott vendégéjszakákrók

Forrás: Eger MJV PH Adóiroda


A térségben októberben a szállodákat választották a legtöbben, a vendégéjszakák 58%-át töltötték ilyen típusú szálláshelyeken, további 27%-ot magán-és egyéb szálláshelyeken regisztráltak, 8%-ot a panziók, 3%-ot pedig a kempingek tettek, míg a közösségi szálláshelyek és az üdülőházak aránya egyaránt 2%-os volt 2022 októberében.

 

Idén októberben a térség szálláshelyein összesen 4,1 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 5%-kal alacsonyabb, mint 2021 azonos hónapjában volt. Ebből 385 millió forintot SZÉP Kártyáról költöttek a vendégek. A 2022-es év októberi adatai alapján a szobakapacitás-kihasználtság 26%-os volt, ez a szállodákban elérte a 52%-ot.

 

2022 tizedik hónapjában a Mátra–Bükk térségben a legfontosabb küldőpiacok sorrendjében 6 ezer vendégéjszakával Lengyelország végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai pedig Szlovákia, Csehország, Németország és Románia és voltak.

 

Októberben a Mátra-Bükk turisztikai térségbe a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból (27%) és a Pest megyéből (19%) érkezett.

 

A mobilcella információk alapján a térségben a legtöbb látogató az Egri Bazilikában fordult meg, de kedvelt turisztikai látványosságnak számított még a miskolci Avasi kilátó, valamint Lillafüred és Miskolctapolca is.

 

2022. október MTÜ turisztikai trendriport

A vendégéjszakák száma alapján idén októberben is a Balaton térség volt a legnépszerűbb, a vidéki vendégéjszakák 21%-a ide köthető. A Balaton térségét a Mátra-Bükk 11%-kal, majd a Budapest környéke térség 9%-kal követi.

2022 októberében a 10 legnépszerűbb település Budapest után Hévíz, Bük, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Balatonfüred, Sárvár, Gyula, Eger, Debrecen és Szeged volt.

 

Diagram a szálláshely-bevételek alakulásáról 2022 októberben

Forrás: MTÜ turisztikai trendriport

 

Közel 300 ezer vendég fordult meg a hazai szálláshelyeken az idei őszi hosszú hétvégén

A 2022-es őszi hosszú hétvégén 289 ezer vendég, 608 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken az NTAK adatai szerint – ez 34%-kal magasabb, mint amennyi a tavalyi mindenszentekhez kapcsolódó hosszú hétvége forgalma volt.

 

A vendégéjszakák 68%-át vidéken, 32%-át pedig Budapesten regisztrálták. Országosan a vendégéjszakák többsége, azaz 58% a belföldi vendégekhez köthető, míg a külföldi forgalom aránya 32%-os volt.

 

Az őszi hosszú hétvégén a belföldi vendégek körében Budapest, Zalakaros, Hévíz, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula, Miskolc, Sopron, Siófok, Balatonfüred és Nyíregyháza volt a legnépszerűbb.

 

Térkép a top 10 legnépszerűbb településről a 2022-es ősi hosszú hétvégrn

Forrás: MTÜ turisztikai trendriport


Eger, 2022. december hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!