2020. november 27. | Virgil
Eger.hu

EGER, A BAROKK SZELENCE

Létrehozva: 2020. augusztus 25.  |  Utoljára frissítve: 2020. augusztus 28.

2020. júliusban már ismét szép eredményt ért el az egri turisztikai ágazat


Néhány hónappal előbb úgy tűnt, hogy a COVID19 járvány elmossa a 2020-as szezont, ám a magyarok többsége itthon maradt és többek között egri szálláshelyeket keresett fel.

 

(Forrás: ASP Eger MJV PH. Adó Iroda IFA bevallási adatok)
/Megjegyzés: az IFA július havi bevallás feldolgozása még sok esetben hiánypótlás alatt áll, így az adatok nőhetnek./

 

IFA bevallási adatok (2020. január- július)

 

IFA bevallott vendégéjszakák száma (2020. január- július)

 

IFA bevallott adóköteles vendégéjszakák száma (2020. január- július)

 

Az idegenforgalmi adó felfüggesztése

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága tájékoztatja a szálláshely üzemeltetőket, hogy a Veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 36. § (1) bekezdése értelmében „A 2020. április 26-tól 2020. december 31-éig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz."

 

Az említett jogszabályhely értelmében a beszedésre kötelezettnek az adókötelezettséget továbbra is havonta be kell havonta vallania, de nem kell az adót beszedni a vendégtől. Így, az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig kell adóbevallást benyújtani. /Art. 2. mellékletének II. rész A) pont 3. alpontja/ A havi adóbevallásokból - továbbra is - ki kell tűnnie az adóköteles és adómentes vendégéjszakák számának.

 

A havi adóbevallás alapját az elektronikus vagy más nyilvántartások adatai, adatbázisok, számlák, bizonylatok jelentik. Az NTAK rendszerében lévő online adatokat az önkormányzati adóhatóság havonta összeveti a benyújtott adóbevallásokkal.

 

A szálláshely üzemeltető az Elektronikus Önkormányzati Portálról https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap tudja az idegenforgalmi havi adóbevallás megtételét indítani. Az önkormányzati adóhatóságnál az elektronikus ügyintézés folyamatosan /24/7/365/ a hét minden napján napi 24 órában biztosított. Az Elektronikus Önkormányzat Portál az adózók számára biztosítja az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat. Otthonról, személyes megjelenés nélkül nyújthatnak be adóbevallást.

 

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózó, adóbeszedő (gazdálkodók, egyéni vállalkozók) az adóbevallást köteles elektronikus úton benyújtani. Papír alapú bevallási nyomtatványt csak olyan magánszemélyek nyújthatják be, akik nem minősülnek egyéni vállalkozónak.

 

A változásokról folyamatosan frissülő információkat a város honlapján találhatnak az érdeklődők: https://www.eger.hu/hu/adougyek.

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez. Továbbra is jó egészséget kívánunk minden kedves ügyfelünknek, munkatársaiknak és családtagjainak egyaránt!

 

Eger, 2020. augusztus hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza